– Når nordmenn planlegger, er det med yr.no

I sommer er nordmenn vært på reise i Norge, men nordmenn reiser ikke som andre. For mange som lever av reiseliv er fint vær vært spesielt viktig i år.

Sara Willgohs og Axel Johann Dahl

Sara Willgohs og Axel Johann Dahl har lagt opp ferien slik at de kan få flest mulig dager med sol. Dager med dårlig vær prøver de å bruke som reisedager.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK

– Nå skal det, ifølge yr.no, bli fint vær i Kristiansand. Da drar vi dit neste, sier Axel Johann Dahl.

Han og kjæresten Sara Willgohs fra Lillehammer tar ferien i Norge i år. NRK treffer dem ved Mosvangen Camping i Stavanger. Før det har de vært i Geiranger og Voss.

Etterpå går ferden til Sørlandet.

– Vi har satt av tre uker til ferie, men ikke planlagt hvor lenge vi blir på hvert sted. Hvis det er regn, så pakker vi sakene og drar videre mot sola, sier Willgohs.

– Planlegger med yr.no

Paret er ikke alene om å planlegge ferien basert på været. Reiselivet merker nemlig at nordmenn ikke reiser på samme måte som turister fra utlandet gjør.

Liv Jorunn Tjelmeland

Liv Jorunn Tjelmeland forklarer at de merker en stor forskjell på hvordan nordmenn reiser i Norge.

Foto: Privat

– Den største forskjellen er at nordmenn ikke planlegger. Når de planlegger, er det med yr.no, sier Liv Jorunn Tjelmeland, reiselivsdirektør i Reisemål Ryfylke i Rogaland.

Nordmenn er også mer interessert i frihet enn organisert aktivitet.

– Når nordmenn skal på tur, vil de dra selv, i motsetning til å ha med seg guide. Det vil derimot turister fra utlandet, sier Tjelmeland.

Jan og Helene Endresen

Jan og Helene Endresen fra Kragerø er på ferie i Stavanger fordi storesøsteren til Helene skal i militæret i byen.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK

Øystein Jensen ved Norsk hotellhøgskole i Stavanger har forsket på nordmenns reisevaner i hjemlandet. Han bekrefter at nordmenn søker noe annet enn turister fra utlandet, og har følgende oppfordring til reiselivet:

– Gi nordmenn en frihet. La dem få velge hva de vil gjøre. La dem forstå hvilke alternativer som finnes, og bygg på dette, sier han.

Bestilte ettermiddagen før

Jan og Helene Endresen fra Kragerø er også i Stavanger. De fikk oppleve Lysefjorden fra båt. Båtturen bestilte de ettermiddagen før.

– Resten av familien er på tur til Preikestolen, men Helene har strukket leddbåndet. Da bestilte vi båttur i stedet, sier Jan Endresen.

Jan og Helene Endresen

Far og datter utforsket Lysefjorden fra hurtigbåt. Turen bestilte de ettermiddagen før.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK

De fleste nordmenn gjør som dem, og bestiller organisert aktivitet få dager i forveien. Det har vært en stor forandring for dem som er vant til turister fra utlandet.

– Tendensen er at nordmenn sitter lenger på gjerdet enn andre turister. De venter gjerne på været. De kan også ringe et par timer før avreise for å flytte bestillingen, sier Simon Gundersen, daglig leder for Fjordevents.

Nye muligheter for selskapene

Mange selskaper som har hatt utenlandsreisende som målgruppe har måttet justere seg til den nye kundebasen. Det har også betydd nye muligheter.

Simon Gundersen

Simon Gundersen har kjørt opp mot 20 turer om dagen i tidligere sesonger. Nå er det vanligere med rundt 3.

Foto: Jo Fridstrøm / NRK

– Vi har satt opp en tur som kombinerer båttur og fjelltur til Flørli i Lysefjorden. Det er en krevende fotur som vi har prøvd å gjennomføre før, men som har vært for tung. Turen passer imidlertid godt for nordmenn, sier Gundersen.

Nå som Norge igjen er åpent for turister fra Europa, tror han på mer å gjøre.

– Vi håper å få et par båter til på vannet nå, sier Gundersen.