NRK Meny
Normal

Jæren-ordførerne: – Nå har folket bestemt seg for hvordan de vil ha det

Ordførerne på Jæren mener resultatet av folkeavstemningen er så tydelig at alle sammenslåingsplaner skrinlegges. De tror resultatet vil bli lagt merke til, også i Oslo.

Jæren-ordførerne om folkeavstemningen

Fra venstre: Jæren-ordførerne Reinert Kverneland (Time), Ane Mari Braut Nese (Klepp) og Jonas Skrettingland (Hå) mener alle de har fått et svært tydelig signal fra velgerne i folkeavstemningene om kommunesammenslåing.

– Vi har bedt om et svar, og så fikk vi et svar. Heldigvis var det så tydelig at nå er det ikke tvil om hva vi skal gjøre.

Det sier Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese som den siste tiden har gått i bresjen for ja-siden. Hun var overrasket over det store nei-flertallet.

Ane Mari Braut Nese stemmer i folkeavstemningen

Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese mener at det ikke blir aktuelt med kommunesammenslåinger på Jæren 'før folket begynner å etterspørre det'.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– De har jobbet veldig godt på neisiden for å få fram grunner til å la være å gå for Jæren kommune. Både usikkerhet, og det at de faktisk er veldig glad i kommunen sin, har tydeligvis virket inn, sier Braut Nese.

Lokaldemokrati mot sterke kommuner

Jonas Skrettingland, Hå-ordfører hadde og plassert seg på ja-siden, men fikk i liket med Klepp-ordføreren, tre av fire innbyggere mot seg,

Les også: Høyt og tydelig «NEI» fra Klepp og Hå

– Jeg tror nok vi har hatt litt forskjellig forståelse av hva som ligger i lokaldemokratiet. Det har vært sagt veldig mye om nærhet mellom de folkevalgte og folket. Jeg har lagt mer vekt på sterke kommuner i forhold til sentralmakten, sier Skrettingland.

Jæren-ordførerne i NRK-studio

De tre Jæren-ordførerne ble intervjuet av NRKs Mari Friestad i radiostudio tirsdag morgen

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ordføreren i Time, Reinert Kverneland, er den eneste av de tre som har vært i takt med folkemeningen i kommunen sin. Han ville ha sammenslåing, og fikk oppslutning om det fra 56 prosent av innbyggerne i Time.

Les også: – Folk liker ikke når de prøver å tre noe ned over hodet på dem

– Selvfølgelig er jeg skuffet. Jeg gikk for en Jæren kommune og hadde tro på det. Jeg har fått det svaret jeg ba om fra mine innbyggere, men jeg forholder meg og til at mange mente Time kommune er så god at de stemte nei fordi de ønsket å fortsette som Time. Det respekterer jeg, sier Kverneland.

Tar signalet

De tre ordførerne er enige om at resultatene fra folkeavstemningen er så tydelige at alle planer om å endre kommunestrukturen på Jæren nå skal legges vekk.

– Vi har sagt hele veien, alle tre, at vi har tre gode kommuner, men vi hadde sammen tro på at vi skulle skape en enda bedre, men vi er ikke tvil om at våre kommuner kommer til å klare seg godt i fremtiden og, sier Time-ordføreren.

Han får tilslutning fra kollegaen i Klepp.

– Jeg tenker at nå har folket bestemt seg for hvordan de vil ha det. Hvis det nå skal skje noe, må folket begynne å etterspørre det tror jeg, sier Braut Nese.

Kø ved folkeavstemning

I Klepp og Hå sa tre av fire velgere nei til kommunesammenslåing. Bildet er fra valglokalet i Klepp rådhus.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Vil bli lagt merke til

SP-lederen i Time, Bjarne Undheim, sa etter folkeavstemningen at han forventer at kommunene på Jæren nå får fred fra sentrale myndigheter. Det tror også Hå-ordføreren.

– Vi har fått en grei oppgave, og den har vi gjort. Da forventer jeg at det ikke kommer noen tvangs-bestemmelsene nå, sier Skrettingland.

Les også: Lav valgdeltagelse om kommunesammenslåing

Han tror resultatet vil bli lagt merke til hos sentrale myndigheter.

– Vi har merket at mange har sett til Jæren og den prosessen vi har hatt, og ment at vi har hatt en fornuftig prosess. Når den har gitt et så tydelig nei-signal, så er det klart at det blir nok lagt merke til og sentralt, sier ordføreren i Hå, Jonas Skrettingland.