Hopp til innhold

– Mer enn nok dramatikk i virkeligheten til ikke å ta seg slike friheter

I går hadde TV-serien «Kampen om tungtvannet» premiere på NRK. Ion Drew, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, ble skuffa over fremstillingen av Operasjon Freshman, som var det første forsøket på å stoppe tungtvannsproduksjonen på Vemork.

Menn i snøen med hvite drakter

SEERSUKSESS: «Kampen om tungtvannet» ble sett av over 1,2 millioner på premieren på NRK i går.

Foto: Filmkameratene/NRK

Operasjon Freshman var det første forsøket på å stoppe tungtvannsproduksjonen på Vemork. 19. november 1942 ble to glidefly med britiske ingeniørsoldater slept inn over Norge, men over Rjukan ble de møtt av dårlig vær og måtte snu. Tre av de fire flyene styrtet etterpå i Rogaland.

Ion Drew

HAR FORSKA PÅ FRESHMAN: Ion Drew, førsteamanuensis ved UiS.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

– Jeg synes den delen kunne vært viet litt mer tid, og jeg er ikke helt enig i detaljene i det de presenterer på slutten, sier Drew, som har forska på Operasjon Freshman.

To fly styrta i Helleland og et i Fyljesdalen i Lysefjorden. I serien blir de overlevende henretta av tyskerne på stedet. I virkeligheten var det ikke helt slik det skjedde.

– I virkeligheten overga de seg, fordi de trodde de skulle bli behandlet som krigsfanger. I dagene etterpå ble de henretta, men ikke på stedet, slik det er vist i serien. Jeg ble litt skuffa, det er klart det er jo en dramaserie, og man tar jo seg en del friheter. Blant annet det at de hadde cyanidtabletter med seg, det hadde de ikke i virkeligheten, sier Drew.

– Det var en del dramatikk i operasjon Freshman, og egentlig mer enn nok dramatikk slik at man kunne fremstille det slik det skjedde.

– Men jeg synes serien var bra, og jeg ser fram til å se resten, sier Drew.

– Hva savna du?

– Det var ingen av dem som spilte ingeniørsoldatene som hadde noen replikker, så jeg synes man kunne brukt litt mer tid på det personlige. Dette var mennesker som hadde meldt seg frivillig som skjønte de var med på noe viktig. Jeg synes man kunne gå litt mer inn i detaljene.

25 av de omkomne er gravlagt på Eiganes gravlund, i tillegg er det fire som havnet i sjøen som aldri ble funnet som har en minnestein der. De andre er gravlagt på Helleland og i Oslo.

– De som havnet i sjøen ble fengslet hos Gestapo i Lagårdsveien, og for å dekke over det så ble de kastet i sjøen. Den saken havnet i krigsdomstolen etterpå.

– Følger du serien videre?

– Ja helt klart, og det er jo en av de mest kjente historiene fra andre verdenskrig.

I rulleteksten på serien står dette:

«Denne TV-serien bygger på faktiske hendelser, men av fortellertekniske hensyn har det vært nødvendig med dramatiseringer og forenklinger. Likeledes er enkelte karakterer i serien fiktive.»