NRK Meny
Normal

– Må være tøft for Ap i kommunene

I går bestemte fylkestingsgruppen i Arbeiderpartiet seg for bussvei. Det var før de enkelte kommunene hadde bestemt seg, og kommet med sine innspill. Uheldig, mener flere politikere.

I går bestemte fylkestingsgruppen i Arbeiderpartiet seg for bussvei. Det var før de enkelte kommunene hadde bestemt seg, og kommet med sine innspill. Uheldig, mener flere politikere.

►SE VIDEO: Stanley Wirak og Sandnes Arbeiderparti ønsker bybane, mens Tom Tvedt og Rogaland Ap vil ha bussvei på Nord-Jæren.

I dag ble Konseptvalgutredningsrapporten (KVU) blir lagt fram i fylkeskommunen. Da møtte ordførerne i Rogaland opp for å få mer informasjon om de to alternativene, samt å debattere samferdselsløsninger nok en gang.

Cecilie Bjelland

Cecilie Bjelland.

Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK
Ellen Solheim

Ellen Solheim.

Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK

– Vi har fått en del oppklarende spørsmål. Noe av det som var fint for min side å få bekreftet er at alternativene som ligger på bordet er like gode når det kommer til miljø og støy, sier gruppeleder i Stavanger Ap, Cecilie Bjelland.

– Har jo allerede bestemt seg

I Stavanger har ennå ikke Arbeiderpartiet bestemt seg for hvilken løsning de ønsker seg. Et flertall i bystyregruppen til Arbeiderpartiet i Stavanger går for bussvei på Nord-Jæren, men i kveld avholdes medlemsmøtet der et alternativ skal kåres.

I går bestemte fylkestingsgruppen i Rogaland Arbeiderparti at de ønsker bussvei som løsningen på køproblemene på Nord-Jæren.

– Nå når saken går rundt på høring i kommunene vet jo politikerne i Arbeiderpartiet at fylkestingsgruppen allerede har bestemt seg. Det må være ganske tøft å få en slik behandling, sier Ellen Solheim (KrF), varafylkesordfører.

– Kommunene må veie tungt

Arbeiderpartiet er splittet når det kommer til spørsmålet om bybane eller bussvei. Stavanger Ap vil ha bussvei mens Sandnes og Sola ønsker bybane.

Ole Ueland

Ole Ueland.

Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK

– Jeg oppfordrer alle fylkespartiene til å lytte til hva kommunene nå sier. Det betyr mye. Det er vi som trenger dette kollektivsystemet, og det er vi som skal være med å diskutere de restriktive tiltakene, så det må veie tungt. Derfor håper jeg ingen bestemmer seg før de får hørt hva kommunene velger, sier Ole Ueland (H), ordfører i Sola kommune.

Han mener innstillingen fra Rogaland Aps fylkestingsgruppe tyder på det motsatte.

– Jeg kan ikke se at de hører på hva kommunene mener. Vi må ha respekt for at det er politiske beslutningsprosesser i de politiske partiene. Jeg håper de vil lytte til behandlingen i kommunene, sier Ueland.

– Forholder meg til det partiet bestemmer

Cecilie Bjelland i Stavanger Ap mener uenigheten fra kommune til kommune er en styrke.

– Det viser på alle måter at lokaldemokratiet fungerer. Vi lar medlemmene våre avgjøre dette i kveld. Vi skal ha en innføring i hva som er det forskjellige alternativene, ha en debatt og etterpå en forhåpentligvis klar avstemning. De skal vi høre på, og ta det videre derfra, sier Bjelland.

Selv har Bjelland markert seg som bybanemotstander, men utelukker ikke at hun kan måtte snu etter kveldens medlemsmøte.

– Jeg er alltid lojal i forhold til partiet så selvsagt er det slik at jeg forholder meg til de vedtakene som blir truffet av partiet, sier hun.

– Et demokratisk parti

Tom Tvedt

Tom Tvedt.

Foto: Odd Rune Kyllingstad/NRK

På lørdag skal transportspørsmålet opp til avstemning på medlemsmøte i Rogaland Arbeiderparti. Tom Tvedt holder utfallet åpent.

– Det er medlemmene våre som bestemmer dette, så svaret vårt får vi på lørdag, sier han.

– Det er slik at vi er et demokratisk parti. Derfor har vi medlemmene våre med oss og derfor løftes debatten. Det skal vi ta på en ordentlig måte. Vi skal følge det som medlemmene våre mener, sier Tvedt.

Hører dere på hva kommunene mener?

– Ja. Det er i representantskapene alle kommunene sitter, og det er jo de som skal gi oss råd for å gå videre på det, sier han.