– Lurt å starte tidlig hvis du skal over fjellet

Ikke sov for lenge på lille julaften hvis du har tenkt å spise julemiddagen på Østlandet.

Juletrafikk

Skal du kjøre over fjellet fra vest til øst innen julaften? Meteorologen tipser om at fredag morgen kan være et lurt tidspunkt å starte kjøreturen på. Da unngår du den verste vinden og nedbøren.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

– Det er ventet mye vær.

Det er statsmeteorolog Gunnar Liviks oppsummering av været for lille julaften og julaften. Han sier det blir vått og vindfullt i Rogaland disse to juledagene. Men fredagen begynner forsiktig.

– Vi får kanskje en liten pustepause på første del av lille julaften. Da blir det vestlig liten kuling, enkelte regnbyger, og snøbyger over 400-600 meter, sier han.

Om kvelden lille julaften blir det sterkere vind og mer regn. Nedbøren blir til snø i fjellet. Og det fortsetter å blåse gjennom natt til julaften.

– Vinden dreier over til sørvest i løpet av dagen julaften. Vi kan få sterk kuling eller liten storm på kysten, sier Livik.

Hvis du har tenkt å feire jul på Østlandet i år, og skal kjøre bil over fjellet fra vest til øst, kan det være lurt å utnytte den tiden da værgudene er mest vennlig innstilt.

– Første del av fredagen får minst vind og minst nedbør. Da vil også temperaturene være såpass høye at du unngår å kjøre i snøbyger over hele fjellet. Så start tidlig på lille julaften hvis du skal komme deg østover innen julaften, tipser Livik.

Og vil du vite hvordan julaftenværet blir ellers i landet, kan du studere denne oversikten fra Meteorologisk institutt:

Laster Twitter-innhold