Hopp til innhold

– Luftspenn er best og billigst

Lyse og Statnett vil sikre strømforsyningen til Sør-Rogaland med ny kraftlinje fra Lysebotn til Stavanger. Den skal gå i luftspenn så langt det er mulig. Protester fra bønder og friluftsinteresser i Sandnes er ikke blitt hørt.

Lyse og Statnett vil sikre strømforsyningen til Sør-Rogaland med ny kraftlinje fra Lysebotn til Stavanger. Den skal gå i luftspenn så langt det er mulig. Protester fra bønder og friluftinteresser i Sandnes er ikke blitt hørt.

VIDEO: Nå har Lyse og Statnett vurdert protestene og kommet til at luftspenn er best og billigst fra Lysebotn til Stavanger.

Den nye kraftlinjen fra Lysebotn til Stavanger skal gå i luftspenn til Sandnes. Det er den mest effektive strømforsyningen, mener Statnett og Lyse, selv om hyttefolk og bønder i Sandnes har protestert mot 40 meter høye høyspentmaster.

Nå har Lyse og Statnett vurdert protestene, og kommet til at luftspenn er best og billigst.

Steinar L. Bygdås

Steinar L. Bygdås, prosjektleder i Statnett.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– I forhold til omgivelsene og kulturminner er luftlinjealternativet bedre enn kabel, sier Steinar L. Bygdås, prosjektleder i Statnett.

I kabel under Gandsfjorden

Men når høyspentmastene treffer Gandsfjorden, må kraftlinjen føres over fjorden under vann før den går i tunnel på Stavangersiden fra Mariero til trafostasjonen ved Stokkavannet.

– Det er ikke noen annen måte å komme fram på, på denne strekningen, enn å gå i bakken i en tunnel, sier han.

Men hvorfor ikke i Sandnes også?

– I Sandnes kommune er det mulig å komme fram med luftledning. Det er ikke så tettt bebyggelse at det hindrer en ledning, og derfor har vi valgt luftledning, sier Bygdås.

Skal sikre strøm fra 2020

Det er et gigantprosjekt til opp mot tre og en halv milliarder kroner som snart kan sikre strømforsyningen til Sør-Rogaland.

– Vi regner med en byggetid på fire år. Hvis vi får tillatelse til å starte anleggsarbeid i 2017, som vi håper på, er vi ferdige i 2020, sier han.