NRK Meny
Normal

– Lønningene må ned i oljebransjen

Divisjonsdirektør Rasmus Figenschou i DNB sier lønnsboomen i oljenæringen ikke kan fortsette. – Lønningene må ned, mener han.

Boredekk på Transocean Leader

– Justerte lønninger er det vi må ta tak i først her og nå, mener Rasmus Figenschou i DNB.

Foto: Anette Westgaard

– De siste 10–15 årene har vi sett en dobling av lønningene i oljenæringen. Dette kan ikke fortsette over tid, sier Figenschou i DNB til NRK.

DNB Markets presenterte torsdag sine økonomiske utsikter for 2015 for en fullsatt forsamling under arrangementet «Rogaland på børs» i Stavanger Forum. «Rogaland på børs» er det årlige arrangementet som samler finanseliten i regionen.

Den dagsferske rapporten Økonomiske utsikter blei presentert av Eirik Larsen.

DNB Markets tror på full gass i Japan og Europa, men oppbremsing i Norge. Rasmus Figenschou mener man ikke kommer unna lønnskutt i oljenæringen.

– Produktiviteten har ikke vokst i samme grad som lønningene. Da kreves en justering, enten av økt produktivitet eller reduserte lønninger. Justerte lønninger er det vi må ta tak i først her og nå, mener han.

Frivillig ned i lønn

Det finnes eksempel på oljeansatte som frivillig har gått ned i lønn for å redde arbeidsplasser til kolleger. På slutten av fjoråret bestemte 750 COSL-ansatte seg for å gå ned i lønn slik at 100 kolleger får beholde jobbene sine.

Figenschou i DNB håper flere selskaper følger etter dette eksempelet.

– Det vil gi bedre resultat om man klarer å kutte lønnskostnadene per ansatt enn at man må kutte ansatte og folk blir arbeidsledige, sier han.

Analytikerne sier vi må seks år tilbake i tid for å finne en mer dramatisk utgang på det gamle og start på det nye året.

Fallende kronekurs, halvert oljepris og tilhørende mørke utsikter for den oljeavhengige økonomien er dårlig nytt for Norge.

Lav rente og forventninger om et nytt kutt i juni, samt forventninger om fortsatt høy aktivitet i oljesektoren, gjør at DNB Markets likevel ikke ser for seg kriseår her hjemme.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

Finansielle utsikter

VIDEO: Se reportasje fra «Rogaland på børs» i Stavanger Forum.

– Ingen krise

Lykkeligvis har Norge fortsatt sin egen valuta, som har stupt i verdi. Sammen med mer moderat lønnsvekst har dette bedret norsk konkurransekraft, heter det i rapporten, som påpeker at dette vil hjelpe industrien i å vri seg over mot eksportmarkedene.

– Jeg kaller det ikke krise, men ord som omstilling og korreksjon beskriver de vi skal gjennom, mener Figenschou.

Han er også optimistisk når det gjelder oljeprisen framover.

– Jevnt over råder det optimisme og det forventes at oljeprisen vil komme tilbake om ett til to år. Over tid ser vi at på grunn av høyere produksjonskostnader må oljeprisen opp igjen.

– Vi tror ikke en oljepris under 50 dollar fatet er holdbar og tror definitivt at vi vil se en oljepris som stiger opp mot kanskje 70 dollar fatet i løpet av 2015, sier aksjestrateg i DNB Markets, Kristian Tunaal.