– Lett å se hvem som har planer om å stjele

Vekterne ved kjøpesenteret M44 på Bryne følger ekstra godt med for å unngå butikktyveri i julestria. Det lykkes de godt med.

Overvåking M44 butikktyveri

Anette Grand i Securitas og Eli Ulveseter, senterleder ved M44 følger nøye med på overvåkningsbildene fra senteret. Det er særlig viktig i desember.

Foto: Øystein Otterdal

– Vi får med oss alt og alle som kommer inn og ut på senteret, sier Anette Grand, objektleder i Securitas.

Fra kontrollrommet på kjøpesenteret M44 på Bryne har Grand god oversikt over det meste som skjer inne på senteret.

I tråd med økende kundetrafikk i førjulstiden, stiger også andelen butikktyveri. Tidligere har vi lest om butikktyver som blir mer og mer kreative i sine forsøk på stjeling av varer.

Kroppsspråket avslører

Overvåking M44

Hele senterområdet rundt M44 er overvåket av kamera. Dette er særlig viktig dersom tyveri blir oppdaget, og brukes for å se hvor tyvene har vært.

Foto: Øystein Otterdal

– For det meste er vi ute å patruljerer og da er det vanskelig å ikke oppdage noen med uærlige hensikter når de kommer inn, sier Grand.

Ifølge arbeidsgiverorganisasjonen Virke blir det stjålet for nærmere 400 millioner kroner i norske butikker i løpet av desember. Særlig kroppsspråket kan være en avslørende faktor for å unngå tyveri, ifølge Grand.

– Etter å ha jobbet som vekter en stund har det nesten blitt innebygget i kroppen og man kjenner det på seg. Ellers så ser man på kroppsholdningen, hvordan de oppfører seg, om de prøver å gjemme seg for eksempel.

Får hjelp fra publikum

I tillegg til vekterne er også parkeringsvakter, kunder og butikkansatte viktige for å gjøre julehandelen så sikker og ærlig som mulig, sier senterleder ved M44, Eli Ulveseter.

– Senest i sist uke hang vi i hælene på noen som først ble observert utenfor senteret. Vi var et stort apparat som mobiliserte oss og de forsvant fort fra senteret uten å ha stjålet noen ting, sier hun.

– De som er ute etter å stjele er gjerne mest oppmerksomme på personalet, men vi har et årvåkent publikum og det er ofte de som gir beskjed dersom de har sett noe mistenkelig.

Overvåking viktig

Ifølge Grand er det både gjengangere og «nye» butikktyver som forsøker å stjele med seg varer fra butikkene. Og har tyveriet allerede skjedd, er de mange skjermene på kontrollrommet en god hjelp

– Vi skal være synlige blant folk, men overvåking bruker vi mye i ettertid for å søke etter folk og se hvor de har vært, sier Grand.