NRK Meny
Normal

– La barten gro!

Både helseminister bent Høie og generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, oppfordrer menn til å la barten gro i november for å få fokus på prostatakreft.

Bent Høie

MED BART: Helseminister Bent Høie lot barten gro i fjor, men er redd for en dobbeltrolle som minister. Han mener flest mulig bør la barten gro i november.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Jeg lot barten gro i fjor, og var med på å samle inn penger. Og hvis det ikke var for at jeg er i en annen rolle nå, så skulle jeg gjort det i år, også, sier helseminister Bent Høie til NRK.

I år som i fjor og året før, står altså november i bartenes tegn. Aksjonen heter som mange sikkert allerede vet, Movember. Høvel og barbermaskin legges på hylla i 30 dager, for å øke oppmerksomheten og samle inn penger til prostata- og testikkelkreft. En slags rosa sløyfe-aksjon for menn.

Bent Høie og Anne Lise Ryel

Generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel anlegger ikke bart av naturlige grunner, men støtter opp om Movember like så.

Foto: Anders Fehn / NRK

Tar det seg ikke ut med en helseminister med bart?

– Nei, så forfengelig er jeg ikke. Men hvis jeg gjør det er jeg også med på å samle inn penger, og jeg vil ikke risikere å havne i en vanskelig dobbeltsituasjon, sier Høie.

Han vil likevel oppfordre andre menn til å ta barten, for så å la den gro ut i løpet av november.

Martin Strandfeldt gjør seg klar til «movember».

SNART KLAR: Oilers-spiller Martin Strandfeldt er snart klar til å gro en splitter ny bart for Movember.

«Mo-sisters» skal støtte bartemennene

En annen barteløs person er generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Hun kan også unnskyldes for ikke å anlegge bart.

– Min oppgave er å motivere og støtte opp om alle som gjør det. Det finnes også «mo-sisters», som skal være supportere som kan si at bart er ganske kult og sexy, sier Ryel.

Hun syns det er sterkt at så mange menn velger å gro bart og gå med den i én måned for å støtte kampen mot prostatakreft.

– Det betyr utrolig mye. Og vi trenger støtte, spesielt når det gjelder prostatakreft. 5000 personer får det hvert år, og menn må bli flinkere til å tolke signalene og komme seg til lege i tide. Men kanskje aller viktigst: vi trenger mye forskning.

Ryel kommer også med lovord om helseministeren.

– Han har vært en stor ambassadør for saken, og har stilt opp ofte. Og at han nå, i rollen som helseminister, fremdeles er ambassadør for saken er vi utrolig glad for.

– Får en god og fin bart etter to-tre uker

Martin Strandfeldt

Som deltaker i Movember er regel nummer én å starte med et nybarbert ansikt.

Foto: Anders Fehn / NRK

Mens Ryel og Høie har snakket, har Oilers-spiller Martin Strandfeldt ligget under kniven til Fevang. Plutselig er han barteløs.

Hvor mye bart gror du i løpet av en måned?

– Nei, det blir ganske mye. Jeg får en god og fin bart etter to-tre uker. Mot slutten av måneden ser den riktig så bra ut, sier Strandfeldt.

I fjor ble det samlet inn nesten 4,9 millioner kroner i Norge i Movember, altså november. Dermed ble rekorden fra 2011 på 1,5 millioner kroner knust.

70 prosent av overskuddet som samles inn i Norge går til norske forskningsprosjekter for prostatakreft. De resterende 30 prosent går til Global Action Plan som gir støtte til gode forskningsprosjekter i hele verden.