NRK Meny
Normal

Kaizers: – Kult at «Kaizersplassen» har måttet kjempe seg frem

Det at det ble så mye krangel, og et så knapt vedtak om «Kaizersplassen» på Bryne er egentlig veldig kaizersk, mener bandet selv.

Kaizers Orchestra

Brynes kanskje mest kjente merkevare, Kaizers Orchestra, har fått en egen plass oppkalt etter seg i hjembyen.

Foto: Paal Audestad

Med knappest mulig margin, 14 mot 13 stemmer, vedtok kommunestyret i Time kommune å gi plassen utenfor den gamle mølla på Bryne navnet «Kaizersplassen».

Flertallet er en god pekepinn på prosessen frem mot den endelige voteringen i går. Avgjørelsen om plassen ved den gamle mølla på Bryne skulle hete «Kaizersplassen» eller «Mølleplassen» har blitt heftig diskutert og saken har vakt et stort engasjement både i kommunestyret og blant folk i regionen. Nå har altså avgjørelsen falt.

– Veldig Kaizersk

Janove Ottesen

Janove Ottesen er glad for vedtaket om «Kaizersplassen.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Frontfigur i Kaizer, Janove Ottesen, sier til bandets hjemmeside at bandet synes det navnet var en morsom forespørsel.

– Vi visste jo ikke at det skulle bli så mye styr og skape så sterke fronter, men samtidig så er jo akkurat det veldig Kaizersk. Vi er vant med polariserte holdninger til oss som band, og disharmoni er vi jo veldig glade i, musikalsk sett i alle fall, sier Ottesen.

– Og så er det jo litt kult at navnet har måttet kjempe seg frem, da, ikke bare blitt vedtatt stille og rolig i enighet bak lukkede dører på et kjedelig møte i rådhuset. Når folk ser navnet nå husker de kanskje utnevningen, og striden og debatten rundt den. Og det er jo bra, legger han til.

Kaizersplass

Denne plassen, ved Bryne Mølle, har nå fått navnet «Kaizersplassen».

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

Har spilt konsert i mølla like ved

Bandet selv har ikke hatt sterke meninger om saken. De ble forespurt, svarte ja og syntes det var en god idé.

– Fint å bringe inn litt samtid i en bransje som er så forbeholdt de avdøde. Ellers har vi holdt oss helt unna og latt politikerne og synserne ta seg av debatten. Men vi synes det var morsomt at det ble, sier Ottesen.

Plassen ligger i enden av storgaten i Bryne sentrum.

– I tillegg var «Møllå» et ungdomssted da vi bodde der, som vi gikk på ofte. Faktisk spilte jeg og Geir en av våre første konserter sammen der, med coverbandet «Destruction» i april 1994. Jeg sang og Geir spilte bass. Det spesielle med den konserten, husker jeg, var at første sangen vi spilte var «Rape Me» av Nirvana, og på det tidspunktet lå Kurt Cobain død i huset sitt, uten at noen visste det. Husker den konserten spesielt på grunn av de omstendighetene, sier Ottesen.

Strid om Kaizers plass på Bryne

ARKIVVIDEO: Se video fra 18. februar 2013.