NRK Meny
Normal

Tror Kristoff-suksess vil styrke sykkelmiljøet

Innsatsen til Alexander Kristoff i Tour de France er uvurderlig for sykkelmiljøet i stavangerregionen, mener sykkelnestor Tor Helge Skretting.

Kristoff-effekten.

Sven Erik Bystrøm blir snart sykkelproff i Kristoffs lag Katusja. Elias Hellestø og Fredrik Waldow Bjordal satser på det samme. Alle lar seg inspirere av én mann: Alexander Kristoff.

Tor Helge Skretting

Tor Helge Skretting har 50 år bak seg i sykkelmiljøet på Nord-Jæren.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Det er jo helt utrolig, utbryter Tor Helge Skretting mens han ser opptak av Alexander Kristoffs etappeseier i Tour de France.

– Dette er kjempestort for norsk og ikke minst lokal sykkelsport, fortsetter nestoren med 50 år bak seg i sykkelmiljøet på Nord-Jæren.

Skretting mener få skjønner hva innsatsen til Kristoff i Tour de France betyr.

– Dette inspirerer og motiverer unge syklister. De ser at dette går an å få til, og treningsmiljøet i regionen, med Stein Ørn i spissen, er jo bare fantastisk!

Bystrøm inspirerer også

På toppen av alt blir også stavangersyklisten Sven Erik Bystrøm nå proff i Alexander Kristoffs klubb Katjusja.

– Å få en proffkontrakt har vært en drøm siden jeg var liten, sier Bystrøm når vi treffer ham på treningstur på jærveiene.

Kristoff har vært en inspirasjon for Bystrøm siden han var 16 år gammel og kom til Stavanger sykkelklubb. Nå blir han lagkamerat med Kristoff.

– Jeg gleder med veldig til å sykle på samme lag som Alexander.

Fra 1. august er Bystrøm på en såkalt lærekontrakt i Katusja, og skal sykle noen ritt med laget, blant annet Artic Race i Nord-Norge. Deretter kommer han på en «skikkelig» kontrakt etter hvert.

– Stavanger har det beste miljøet

Bystrøm er opprinnelig fra Haugesund, men valgte å flytte til Stavanger, som han mener har det beste sykkelmiljøet i landet.

– Vi har et utrolig treningsmiljø her i Stavanger. Det er vel egentlig det beste stedet i Norge å bli sykkelrytter på, fastslår Bystrøm.

Vil bli like gode

Og vi får håndfaste bevis på at det gror godt bak Kristoff og Bystrøm. På treningsturen får Bystrøm plutselig selskap av neste generasjon sykkelhåp. Og det er ingen tvil om hvem som er helten til Elias Hellestø og Fredrik Waldow Bjordal.

Kristoff inspirerer oss til å fortsette og prøve å bli like gode som ham, sier Elias.

De to kompisene tror på seier i søndagens etappe på Champs-Élysées i Paris.

– Det er bursdagen min, så det vil være som en bursdagsgave, sier Fredrik.