– Køsniking er ikke ulovlig

Bilister som sniker i køen på E39 ved Bogafjell skaper mye frustrasjon for andre trafikanter. Nå ønsker politiet å få en løsning på problemet sammen med vegmyndighetene.

Køsniking på Bogafjell.

Da NRK gjorde en opptelling forrige uke, tok 51 bilister omveien ved avkjørselen til Bogafjell på en halvtime.

– Vi er kjent med det, og får veldig mye henvendelser på de to rundkjøringene ved Bogafjell nordover om morgenen, sørover på ettermiddagen, og særlig under fredagsutfarten, sier Georg Grødem, trafikkansvarlig ved Sandnes politistasjon.

Georg Grødem

Politibetjent Georg Grødem i Sandnes-politiet får stadig henvendelser om sniking på E39. – Snikingen er ikke ulovlig, sier han.

Foto: Einar Espeland/NRK

Forrige uke skrev NRK at mange bilister bruker kreative metoder for å komme seg fortere frem i køen på E39 ved Bogafjell i rushtiden. Blant annet tar bilistene av via avkjørsler på motorvegen når de egentlig skal rett frem, for så å kjøre inn på motorvegen noen hundre meter senere.

Forsinker hele køen

Bilistene sparer opptil 600 meter kø på å ta snarvegen, men manøveren fører også til at køen på hovedveien går saktere.

– Trafikken på hovedveien blir forsinka dersom det er tett trafikk. Jo tettere trafikk det er, dess større forsinkelser blir det for andre. Dette kan bygge seg opp til ganske solide køer bakover, sier Kjell Werner Johansen, er avdelingsleder i Transportøkonomisk institutt.

Kjell Werner Johansen

Kjell Werner Johansen i Transportøkonomisk institutt sier at snikingen gjør køen tregere.

Foto: Svein Erik Dahl/Samfoto

Saken har skapt interesse i sosiale medier, men til tross for at snikingen vekker frustrasjon hos mange, er det likevel lite politiet kan gjøre.

– Vi har sett litt på det, og utfordringen er at det ikke er ulovlig. Rundkjøringene vanskeliggjør skiltingen, men vi er i dialog med både Vegvesenet og Vegdirektoratet for å finne skilt som kan brukes for å regulere køene, sier Grødem i Sandnes-politiet.

Bør bruke folkeskikk

Så langt har ikke den rette skiltkombinasjonen dukket opp.

– Vi vil bruke en kombinasjon av eksisterende skilter, men Vegdirektoratet har enda ikke funnet noen løsning på denne type problemstilling, sier han.

Grødem mener mye av problemet handler om mangel på folkeskikk.

– Dette handler mye om å bruke folkeskikk, og har du først fått en plass i køen, bør du holde den. Snikingen skaper ikke de mest trafikkfarlige situasjonene, men mer personlig frustrasjon over dem som stadig sniker i køen, sier Grødem.

Han utelukker ikke at det kan bli aktuelt med politi på de aktuelle stedene i rushtrafikken.

Laster kart, vennligst vent...

På dette veistykket ved Bogafjell i Sandnes velger mange bilister å ta en snarvei for å hoppe lenger frem i køen i rushtrafikken.