Hopp til innhold

21-åring fengslet, siktet for åtte branner på Bryne

Jæren tingrett har varetektsfengslet en 21 år gammel mann som er siktet for alle de åtte brannene på Bryne den siste tiden.

Boligbrann på Bryne

Ekteparet Grethe Mæland Larsen og Bengt Voll Larsen mistet huset sitt etter en brann på Bryne natt til 3. august. Politiet tror brannen var påsatt.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

En medsiktet forklarer at han var ved en brakkerigg, sammen med de to andre siktede, da det brant natt til fredag.

Retten fengslet alle de tre siktede i to uker med brev- og besøksforbud. Politiets begjæringer var på fire uker.

De siktede er to menn på henholdsvis 21 og 22 år, samt en 24 år gammel kvinne som er kjæreste med den eldste av mennene. De tilhører alle et tungt rusmiljø på Bryne.

Kom tidlig i søkelyset

Ingen av dem erkjenner straffskyld, ifølge deres forsvarere.

21-åringen er siktet for alle åtte brannene, og kvinnen for sju av dem.

NRK vet at 21-åringen har vært i politiets søkelys helt siden de første brannene, og at han var i politiavhør helt i starten av etterforskningen.

Den andre mannen er kun siktet for den siste brannen i brakkeriggen ved Timehallen siden han satt i fengsel på tidspunktet for de sju første.

Branner på Bryne

Husker ikke noe

Etter det NRK kjenner til forklarer 22-åringen at både han og de to medsiktede befant seg ved brakkeriggen da det brant.

Han har selv sagt til politiet at han var så ruset at han ikke husker noe fra den aktuelle kvelden. Mannen erkjenner likevel ikke å ha stått bak brannen.

To av de siktede ble pågrepet med lightere på seg.

Nekter straffskyld

Mannen som er siktet for alle brannene nekter for å ha noe med dem å gjøre. Ifølge politiadvokat Lene Tesdal Tonstad mener politiet imidlertid å kunne knytte ham til alle åstedene.

Håkon Pinderød Eliassen

Håkon Pinderød Eliassen er forsvarer for 21-åringen som er siktet for alle brannene på Bryne.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Hun vil foreløpig ikke gå inn på bevissituasjonen i sakskomplekset. Politiet venter på svar fra tekniske analyser, blant annet DNA-prøver, fingeravtrykk, analyse av mobildata, kriminaltekniske undersøkelser og gjennomgang av videoovervåking.

– Har innbyggerne på Bryne grunn til å føle seg trygge nå? Har dere tatt de riktige personene?

– Foreløpig mener vi det er skjellig grunn til å mistenke de siktede for å stå bak. Så får den videre etterforskningen vise hvor nær vi kommer en oppklaring, og om vi kommer i mål, sier Tesdal Tonstad.

Advokat Håkon Pinderød Eliassen forsvarer mannen som politiet mener står bak alle brannene på Bryne. Eliassen ønsker ikke å kommentere siktelsen overfor NRK.

Innbyggere i de brannutsatte områdene på Bryne har i det siste gått nattevakt i frykt for at brannstifterne skal slå til igjen. Nå vil vaktholdet trappes ned siden politiet mener å ha pågrepet personer som har med samtlige branner å gjøre.