NRK Meny
Normal

LO-lederen: – Ikke lov å straffe røykerne

LO-leder Gerd Kristiansen mener det er imot feriereglene å gi en ekstra ferieuke til ikke-røykere.

Røyking

Hos Energi System AS på Ålgård får de som ikke røyker en ekstra ferieuke. Det er tariffstridig, mener LO-lederen.

Foto: THOMAS COEX / AFP

– Hvis bedriften er bundet av tariffavtale, er det tariffstridig å gi ikke-røykere en ekstra ferieuke, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Dagbladet.

Daglig leder Morten Eide hos bedriften Energi System AS på Ålgård gir sine ansatte en ekstra ferieuke for dem som ikke røyker.

– Vi skal ikke straffe de som røyker, men premiere de som ikke røyker. En som ikke røyker har rett til en uke ekstra fri med lønn, den som røyker har valgt at dette vil ikke jeg ha, sa bedriftslederen til NRK.

– Kan ikke forskjellsbehandle folk

Gerd Kristiansen

Gerd Kristiansen mener at arbeidsgiver ikke kan behandle folk ut ifra meninger og livsstil.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Advokat Bent Endresen mener at Eide ikke gjør noe ulovlig ved å gi ansatte en ekstra uke. Ifølge Endresen finnes det ikke noen regel som forbyr diskriminering av røykere, men at det tvert imot finnes røykeloven som gjør at røykere må gå ut når de skal røyke.

Samtidig mener Kristiansen at arbeidsgiver ikke kan behandle folk ut fra egne meninger og livsstil.

– Det er mange forhold knyttet til livsstil som påvirker helse, sykefravær og arbeidsinnsats. Hva med dem som holder seg i god form fordi de spiser sunt og er fysisk aktive? Det ville bli en helt uholdbar situasjon i arbeidslivet hvis arbeidsgiver skal forskjellsbehandle folk ut fra egne meninger om livsstil, sier Kristiansen til avisen.

Energi System mener at de har støtte for forskjellsbehandlingen hos sine ansatte.