– Kaffekapslene er et miljøproblem

Grønn hverdag mener avfallet etter kaffetraktingen må resirkules.

Kaffekapsler

Det finnes ikke noe resirkuleringssystem for disse kapslene i Norge i dag.

Foto: Bjørn Grimen / NRK

De populære kapselkaffemaskinene lager rask og god kaffe. Du setter inn en kapsel av valgfri smak, trykker på en knapp og i løpet av noen sekunder er kaffen ferdig.

Miljøorganisasjonen Grønn hverdag mener kapslene er et miljøproblem.

Kapselen havner i restavfallet. Dermed mener miljørådgiver i Grønn Hverdag, May Lise Talgø, at store verdier går til spille.

May Lise Talgø, Grønn Hverdag

May Lise Talgø i Grønn Hverdag mener at kaffekapslene er et miljøproblem.

– Det er råmaterialer som vi trekker ut av naturen. Plast kommer fra olje, aluminium kommer blant annet fra mineraler i jorden. Disse mineralene brukes opp. Det å bruke disse mineralene til engangsprodukter er lite gjennomtenkt og lite fornuftig, sier hun.

Les også: Denne maskinen vil alle ha

Les også: Tre av fire unge østlendinger drikker kaffe

Kaffekultur

Vi nordmenn drikker mye kaffe. Det regnes at alle over 15 år får i seg 9,5 kilo kaffe i året, noe som utgjør omtrent 4,4 kopper til dagen. I løpet av ett år drikker vi totalt sett i overkant av 4,8 milliarder kopper kaffe. Nå kan vi også begynne å regne i kapsler.

I 2011 økte salget av nye kapselkaffemaskiner med 91 prosent. En slik salgsøkning har ført til større oppsamling av avfall, men de fleste produsentene har ikke et gjenvinningssystem for sine kapsler.

– Finnes ikke noe resirkuleringsprogram

Informasjonssjef i Nestlé, Marianne Hardeng Aaberg, sier at det i dag ikke finnes noe resirkuleringsprogram i Norge.

Marianne Hardeng Aaberg

Informasjonssjef i Nestlé, Marianne Hardeng Aaberg, sier at selskapet arbeider med å få i stand gjenvinning av kaffekapslene.

– Kapslene inneholder organisk materiale. Derfor har de ikke vært sett på som emballasje. Da har det heller ikke vært noen kommunale resirkuleringsmuligheter i Norge.

Burde ikke et resirkuleringssystem vært på plass når maskinene ble lanserte?

Det kan du kanskje si. Vi har vært i dialog for å få det til, men i og med at organisk materiale blandes med plast, så finnes det ikke kommunale resiruleringsmiligheter for det i Norge i dag, men vi jobber med det, sier Hardeng Aaberg.

Kaffemaskin

I dag havner kaffekapslene i restavfallet.

Foto: Bjørn Grimen / NRK

Nestlé og Nescafé Dolce Gusto startet i oktober 2011 et prøveprosjekt med et par Elkjøp-butikker i Oslo, men har foreløpig ingen gjenvinningsstasjoner andre steder i Norge. Planen er å bli bedre, men når og hvordan er ennå usikkert.

Kjøper tilbake brukte kapsler

Konkurrenten i kaffemaskin-markedet Kraft Norge hevder de har funnet en løsning på avfallsproblemet.

Selskapet produserer kaffemaskinen Tassimo.

Informasjonssjef Kristian Hvilen sier at kundene i en rundspørring i forbindelse med lanseringen, uttrykte ønske om at produktet måtte være bærekraftig.

Kraft har i dag et samarbeid med miljøgiganten Terracycle. Terracycle kjøper tilbake de brukte kapslene, og pengene går til veldedige formål. I Norge til nå har 14 000 mennesker sendt tilbake 155 000 brukte kapsler, og tallene går stadig oppover.Flere nyheter fra Rogaland