Hopp til innhold

– Jeg tenker på det som skjedde hver dag

Statoilsjef Helge Lund var sterkt preget etter minneseremonien for de fem norske Statoil-ansatte som døde i terrorangrepet mot In Amenas. Her kan du se hele minneseremonien i Stavanger Domkirke.

Helge Lund under minnemarkeringen ett år etter In Amenas

Helge Lund talte til pårørende og kolleger under minnemarkeringen i Stavanger domkirke i dag.

Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix

– Det har vært et veldig spesielt år som har gjort et sterkt inntrykk på hele selskapet. Vi har aldri før blitt angrepet av noen som vil våre medarbeidere vondt. Det er en veldig sterk opplevelse, sier Statoil-sjef Helge Lund.

I forbindelse med ettårsdagen for angrepet mot gassanlegget i In Amenas inviterte i dag Statoil de etterlatte, deres familier og nære sammen med representanter for selskapet til en minneseremoni i Stavanger Domkirke.

Flere representanter fra Statoil-ledelsen holdt taler, og det ble holdt ett minutts stillhet til minne om ofrene for angrepet. Flere artister fremførte også musikalske innslag til ære for de fem nordmennene som mistet livet.

Se hele minneseremonien ett år etter angrepet på gassanlegget til Statoil i In Amenas i Algerie.

– En sterk opplevelse og en verdig stund

Thure Ingebrigtsen hadde arbeidet på anlegget i fire år da terrorrangrepet skjedde den 16. januar i fjor. Han var tilstede på dagens minnemarkering.

– Det var en sterk opplevelse. En meget verdig stund med veldig fine taler, sier han til NRK etter at seremonien er over.

Vil ikke reise tilbake til Algerie

– Det har vært et tungt år, spesielt i de første månedene. Jeg har nå lagt mye av dette bak meg med god hjelp av kolleger, og ser nå lyst på fremtiden, sier Ingebrigtsen.

Ett år etter terrorangrepet anbefaler ikke Statoil retur til In Amenas. Også i nabolandet Libya er de ansatte trukket ut. Ingebrigtsen vil ikke tilbake.

– Det er flere årsaker til det. Det er selvdagt på grunn av selve angrepet, men jeg hadde også vært der lenge. Familie og venner har ytret ønske om at jeg ikke skal dra ned igjen, så det er en helhetsvurdering, sier han.

Thure Ingebrigtsen overlevde angrepet mot In Amenas.

VIDEO: Thure Ingebrigtsen, som overlevde angrepet mot In Amenas, etter minneseremonien.

– En sjelsettende opplevelse

Helge Lund hadde klump i halsen og tårer i øynene da han talte til de fremmøtte under seremonien i Stavanger domkirke i dag.

– Vi har hatt et veldig sterkt samhold både under dagene i januar og i tiden etterpå. Vi har prøvd å hjelpe hverandre så godt vi kan. Det har vært viktig både for de pårørende og oss som selskap at vi har hatt, og har, tett kontakt, sier Lund.

Konsernsjefen forteller at selskapet, som fikk kritikk for manglende sikkerhet i den eksterne granskningsrapporten etter terrorangrepet, jobber stadig mer med sikkerhetstiltak.

– Dette var en så sjelsettende opplevelse for Statoil, og oss i ledelsen at vi tenker på dette hver dag, og prøver å arbedie så hardt vi kan for at det ikke skal skje igjen. Å drive forretninger er meningsløst hvis man ikke kan ta vare på sine egne medarbeidere. Det må være førsteprioritet. Derfor jobber vi hardt med det i større og større grad, sier Lund.

– Vi har et veldig omfattende program for å forbedre vår sikkerhet i forhold til denne typen situasjoner. Verden må antagelig leve med terror lenge, det er ikke et selskap eller et land som kan løse det, men vi kan gjøre mye. Vi jobber med våre systemer, vår kompetanse og vår organisasjon slik at vi skal bli bedre i stand til å vurdere risiko og sette igang tiltak for at vi ikke havner i en slik situasjon igjen, legger han til.

Helge Lund minnes de omkomne

VIDEO: Helse Lund under minnemarkeringen ett år etter In Amenas.