Hopp til innhold

– Jeg kjenner jeg vil slite uten parykken

Folkehelseinstituttet kan ikke love at Reidun Segadal får parykk når frisørsalongene åpner igjen den 27. april.

Reidun Segadal

Reidun Segadal har akkurat startet på cellegiftkuren sin, og forventer å miste håret en gang neste uke.

Foto: Privat

Reidun Segadal (71) bor i Hjelmeland og har kreft. Hun har gått på cellegift siden 2. april og kommer til å miste håret i løpet av neste uke, ifølge legene hennes.

– Håret mitt begynner å bli tørt og livløst nå, neste uke begynner jeg nok å miste det meste. Jeg vil være åpen om det, fordi jeg tenker at flere føler på dette, og jeg vil ikke at dette er noe man skal gå alene med, sier Segadal.

Parykken hennes er ferdig og venter hos frisøren, men hun kan ikke få satt den på slik det er i dag.

– Jeg kan være med på en del ting som er planlagt fremover, da ønsker jeg aller helst å ha parykken, sier hun.

Risikogrupper

Etter frisørsalongene stengte den 12. mars har det vært umulig skaffe seg en ny parykk.

Selv om salongene åpner igjen den 27. april, så er det fortsatt usikkert hva som skjer med parykk-tilbudet. De som bruker tilbudet er ofte i risikogruppen for smitte, derfor kan ikke Folkehelseinstituttet love når tilbudet kommer tilbake.

– Rådene som generelt gis til personer i risikogrupper, må tas med i vurderingen for når tilbudet kan åpnes opp igjen, sier Trine Hessevik Paulsen i Folkehelseinstituttet.

Reidun Segadal har ordnet seg med lue, men ønsker å kunne se frisk ut selv om hun mister håret.

– Jeg har kjøpt to-tre luer jeg kan briljere med, men håper jo alt skal gå greit, og at det skal ordne seg med parykk, men jeg har kjent på en bekymring. Man ser jo mye mer syk ut med en lue, enn med parykk, sier Segadal.

Prøver å finne en løsning

Britt Tone Johansson i Stavanger har jobbet som frisør i over 40 år, hun tilbyr også parykker til kunder. For henne har parykkene vært det verste å slutte med.

Britt Tone Johansson

Frisøren Britt Tone Johansson syns det gjør vondt å ikke kunne tilby parykker til kreftpasientene

Foto: Anders Haualand / NRK

– De har kreft og går på cellegift nesten alle sammen. Når de ringer og er fortvilet, så gjør det ekstra vondt å si nei, sier Johansson.

Hun har forsøkt og få til en ordning der hun kan fortsette og bare behandle de som trenger parykk. Der hun kan bruke fullt smittevern utstyr, og ta så mange forholdsregler som mulig, men har fått et blankt nei.

Som en liten trøst har hun funnet en liten løsning for dem som er ekstra fortvilet.

– Vi har sagt at de kan komme og peke på en lue som de kan ta med seg hjem, så kan de heller betale når vi åpner igjen, sier hun.

– Grusomt å se i speilet

Ragnhild Bowitz (78) mistet håret etter å ha startet på cellegift. Selv om hun holder humøret oppe syns hun det var fælt å se seg selv i speilet for første gang.

Ragnhild Bowitz

Ragnhild Bowitz har vært hårløs i én uke. Hun har startet å vende seg til det, men kjente seg ikke igjen når hun så seg i speilet for første gang.

Foto: Privat

– Det var helt grusomt å se i speilet. Jeg kjente ikke igjen personen som stod der, sier Bowitz.

Hun holder seg nå helt isolert i huset sitt siden hun er veldig utsatt for smitte grunnet cellegiften.

Hun syns det er litt dumt at det skal føles flaut å miste håret.

– Da tenker jo folk med en gang at man har kreft, og det har jeg tenkt en del på, men det skal jo ikke være flaut å få kreft, så jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg reagerte sånn, sier hun.

Hun har snakker med frisøren sin og alle målene er tatt, nå er det eneste som gjenstår å få satt den på hodet.

– Jeg tenkte at det kunne vært mulig om hun kunne ta imot én og én, og bruke alt nødvendig utstyr. Men det er ikke det viktigste på denne jord, sier Bowitz.