Femten unge jærbuer ble skutt og drept for å ha forsøkt å flykte til England under andre verdenskrig.
Foto: Faksimile– Jeg tok farvel med livet, men vi regnet jo ikke med at vi skulle bli tatt. Vi var klar over at det var farlig, men det stoppet oss ikke, sier Erling Mæland.
94-åringen fra Hå på Jæren lever i dag som ved et under. Under krigen var han nemlig i livsfare flere ganger. De siste årene som krigsfange i Sachsenhausen.
Nektet å oppgi navnet sitt
Den 21 mai i 1942 gikk han fri dødsdommen for å ha planlagt å rømme til England fordi han rett og slett ikke skrev under på kjøpspapirene på ei skøyte til overfarten.
Hør et lengre intervju med Erling Mæland:
Minneplaten ved Obrestad som hedrer de femten unge mennene som ble henrettet for 70 år siden.
Foto: Øystein Otterdal / NRK– Jeg hørte på radio fra London og der advarte de oss mot å skrive under på noe som helst. Mitt navn kommer i hvert fall ikke på listen, sa jeg. De sa at det ikke var farlig, og at tyskerne aldri fikk tak i listen. Det var nettopp det de gjorde, sier Mæland.
Det førte til at femten unge jærbuer som hadde skrevet navnet sitt på kjøpslisten ble skutt på Trandum for 70 år siden på dagen i dag. En av dem var broren til Erling.
– Tenker på det hver dag
I dag var Erling Mæland med på avdukingen av minneplaten til ære for de femten som ble drept for nøyaktig 70 år siden.
Foto: Thomas Ystrøm / NRKI dag fikk de en minneplate i Obrestad havn der turen den gang skulle ha startet.
– Jeg vet ikke hva jeg tenker. I hodet mitt husker jeg det som det var i går. Det er ikke langt unna. Jeg tenker på det hver dag, sier Mæland.
Erling Mæland unnslapp så vidt de dramatiske hendelsene på Trandum for 70 år siden, og sitter igjen med en spesiell følelse.
– Jeg føler at jeg lurte meg unna, sier han.
Var det dumdristig det dere prøvde på?
– Jeg tenkte jo litt annerledes da enn det jeg gjør som 94-åring. Jeg vet ikke hva det var, men vi var jo forbanna på tyskerne, sier Mæland.
Mange møtte opp for å overvære avdukingen av minneplaten på Obrestad.
Foto: Øystein Otterdal / NRK