Hopp til innhold

Frivillig arbeid med løveunger kritiseres

Å mate løveunger med tåteflaske høres fantastisk ut for mange, men disse løveungene har sjeldent en framtid i det fri.

Julie Johnsen med løver

Julie Johnsen oppfordrer de som ønsker å jobbe som frivillige til å være mer kresne på hvor de reiser.

Foto: Privat

Julie Johnsen

Julie Johnsen har jobbet som frivillig i Sør-Afrika flere ganger.

Foto: PRIVAT
Siren Louise Bodin

Daglig leder i GoXplore, Siren Louise Bodin, sier at firmaet tar avstand fra alt som har med troféjakt å gjøre.

Foto: Privat
Melissa de Kock

Seniorrådgiver i WWF Norway, Melissa de Kock, advarer mot parker som avler løver.

Foto: Robert Ndetei / WWF Kenya

Julie Johnsen er biologistudent og dro til Sør-Afrika for å jobbe med løver.

– Jeg dro til parken med et naivt inntrykk om at jeg skulle redde verden og bidra til konservering av løver, sier hun.

Hun skjønte raskt at det ikke var sånn.

Tamme løver

– Plutselig satt jeg med løveunger som var tamme. De ble matet, temmet og hadde ingen framtid i det fri. Det føltes som at den eneste jeg gjorde en forskjell for var meg selv, sier Johnsen.

De som driver parken som Johnsen jobbet i, driver også en park for troféjakt hvor jegere kan betale for å jakte på løver og andre villdyr, i et inngjerdet område.

– Det de driver med er lovlig og man kan syns det er etisk eller uetisk, men frivillige betaler mye for å dra dit for å gjøre en forskjell, og da har de rett til å vite hva de støtter. Det skjules for mange, sier hun.

– God magefølelse

GoXplore Norway er et av de reisebyråene i Norge som tilbyr reiser til blant annet Sør-Afrika for å jobbe frivillig med løver. De har vært i bransjen siden 2001 og blir ofte kontaktet av ulike aktører som ønsker et samarbeid.

– Det er utrolig mange som kontakter oss og det er utrolig få vi faktisk inngår et samarbeid med. Vi har en ganske god magefølelse på hva som er ting vi absolutt ikke ønsker å være en del av, sier Bodin.

Før byrået går inn i et samarbeid undersøker de med andre samarbeidspartnere, frivillige som har vært der og gjør egen research. De besøker også det aktuelle prosjektet før tilbud om å reise dit legges ut på deres nettsider. I tillegg krever de skriftlig dokumentasjon fra aktøren.

– Når vi først inngår et samarbeid, spesielt villdyrprosjekter, så er det veldig viktig at vi får skriftlige garantier. De må bekrefte at de driver forsvarlig og at de ikke er en del av troféjakt og at de ikke avler dyr med formål om å selge til troféjakt, forklarer Bodin.

Offer for troféjakt

– Vær obs på steder som driver med avling av løver. Det har vært utrolig dårlige reporter fra slike steder, sier Melissa de Kock, seniorrådgiver i World Wide Fund for Nature Norge (WWF-Norge).

Hun har base i Sør-Afrika og jobber med naturressursforvaltning i samarbeid med lokalbefolkning. Hun forteller at løveungene ofte ender opp som offer for troféjakt. Flere av parkene som GoXplore samarbeider med avler løver, men Bodin presiserer at parkene ikke er en del av troféjakt-industrien.

– Dessverre så er det sånn at de fleste tenker at hvis det finnes løver i parken, så er de en del av troféjakt, og det er jo det som er så dumt. Det å jobbe med og ha interaksjon med løveungene trenger nødvendigvis ikke ha noen ting med troféjakt å gjøre, sier hun.

Hun legger til at prosjektene i Sør-Afrika er åpne om at de selger dyr og at frivillige får informasjon om dette før de reiser.

– Noen dyr selges til dyreparker i hele verden, men noen selges til andre prosjekter som en del av en større prosess for å sette dyr ut i det fri, sier Bodin.

Vil ikke vite hele sannheten

Johnsen oppfordrer de som ønsker å drive med frivillig arbeid med løver, til å gjøre grundig research.

– Hvis produktet du ønsker å kjøpe er å ta bilder med løveunger og kose med dem, så er du nok fornøyd uansett hva prosjektet står for. Hvis du er interessert i å gjøre en forskjell så har du krav på å vite hva du reiser til og hva du støtter, sier hun.

Hun mener det er forskjell på hvor mye av sannheten de frivillige ønsker å vite, men hun håper at flere vil tenke litt lenger på hva de egentlig bidrar til.

Har mye å tape

GoXplore har i det siste fått mye kritikk på sin Facebook-side med påstander om å støtte troféjakt. Bodin sier at GoXplore aldri kan garantere at ingen av deres prosjekter har, er eller kommer til å være en del av troféjakt, men at de aldri ville støttet noen form for denne industrien.

– Personlig kunne jeg aldri ha jobbet i GoXplore hvis jeg visste at noen av våre prosjekter drev med noe sånt, sier hun.

Hun legger til at parkene har mye å tape på å drive med noe de ikke bør drive med, og at de hadde gått konkurs om noe slikt hadde blitt oppdaget. Johnsen tror ikke at reisebyrået er ute etter å lure folk.

– Det viktigste er at alle som vurderer å dra på en slik reise er fullt klar over at de er nødt til å gjøre sin egen research. Informasjonen de får fra reisebyråene er nødvendigvis ikke korrekt fordi byråene kan også bli lurt, sier hun.

– Vær kritisk

– Ikke ta noe for god fisk. Vær kritisk, men i begge retninger. Ja, det finnes aktører der ute som ikke er bra, og de er det viktig at man vet om, men det er kjipt at de som er bra får så hard medfart, sier Bodin.

De Kock fra WWF Norge sier at organisasjonen ikke har en konkret liste med godkjente parker i Sør-Afrika, men at det vurderes ut ifra enkelttilfeller.

– Parker som styres av staten er som regel til å stole på, sier de Kock.