NRK Meny
Normal

– Ikke nok til ny kirke

En ny kirke i Kopervik må tilpasses dagens situasjon, mener kirkevergen og plankomiteen.

Video Mangler millioner til ny kirke

Kopervik kirke brant ned i mai i fjor, og nå er planarbeidet for en ny kirke i gang. Forsikringspengene har kommet, men det er i følge kirkevergen og plankomiteen på langt nær nok.

Les også: Kirken er totalskadet

Menigheten sitter igjen med 19 millioner kroner og en tomt full av grus. Dermed er veien til ny kirke lang.

– Dette er en slags start for oss. Det å starte med knappe 20 millioner er første fase. Det er umulig i dag å fastslå hvordan budsjettet blir videre, men vi er kjent med den økonomiske situasjonen i kommunen, Geir Toskedal, leder i plankomitteen.

Og Karmøy kommunen har trang økonomi. Derfor innser også kirkevergen at finansieringen blir en utfordring.

– Hvis vi skulle ha bygget samme kirkebygg hadde vi nok kunne ha reist den for den summen, men det dekker ikke det vi ønsker i dag. Vi hadde et halt annet befolkningsgrunnlag i 1861, enn i dag. Nå håper vi på en kirke som hvertfall rommer 500 personer, Marta Lunde Medhaug, kirkeverge i Kopervik.

Brannen i Kopervik kirke i fjor, er bare en av mange kirkebranner i eldre trekirker her til lands de siste årene. Og forsikringspengene dekker sjelden kostnadene til nybygg.

– Det er et dilemma, for vi ønsker jo ikke bare en søndagskirke. Vi ønsker et hellig rom, et fint kirkebygg som oppleves som sakralt og hellig. I tilleg har vi et rikt barne- og ungdomsarbeid og flere typer behov som nå må tas med i vurderingen. Derfor er behovet et helt annet nå, enn den kirken vi hadde, sier Toskedal.

MER OM KOPERVIK KIRKE:

Skulle gifte seg i Kopervik kirke på lørdag | Kirken ble antent av ugressfjerning | Vil ha minner fra nedbrent kirke | Folk har plyndra kyrkja | Stjal fra den nedbrente kirken