Hopp til innhold

– Hvalen med plast i magen var en vekker

De skal jakte løsninger for å temme «det ekte havmonsteret». Gåsenebbhvalen som stranda på Sotra har gitt et spesielt utgangspunkt for konferansen «Hold Norge Rent».

Lise Guldbrandsen

Lise Guldbrandsen arrangerer «Hold Norge Rent»-konferansen om marin forsøpling.

Foto: Arild Eskeland / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Norge har reagert med sjokk og stor bekymring. Det er selvfølgelig viktig for vår sak, selv om det er veldig trist, sier Lise Guldbrandsen, daglig leder for «Hold Norge Rent».

Magesekken til avlivet gåsenebbhval

Magesekken til den avlivede gåsenebbhvalen på Sotra. Full av plast.

Foto: Christoph Noever / Universitetet i Bergen

Hun snakker om gåsenebbhvalen som stranda på Sotra for halvannen uke siden. I magesekken fant forskerne 30 plastposer og store mengder småplast.

– Det ble en vekker for veldig mange når en svær hval sulter i hjel på grunn av plastposer. Det synliggjør et globalt problem, sier hun.

Søppel til havs og langs kysten

Og problemet er på dagsorden i morgen. Norges største konferanse om marin forsøpling, «Hold Norge Rent», arrangeres for femte gang. I år er det første gang den arrangeres utenfor Oslo, på Sola i Rogaland. Derfor dro arrangørene ut til lokale strender for befaring, og plastrydding.

– Jeg er veldig oppgitt. Det er så mye at du kan plukke i mange timer, sier Siv Helen Husvåg, frivillig for «Hold Norge Rent».

Plast fra strandsonen på sørsiden av Lindø

Et utvalg av plasten som ble funnet i vannkanten på Lindøy.

Foto: Arild Eskeland / NRK

De besøkte strandsonen på sørsiden av Lindøy, og det tok ikke lang tid før søppelsekkene var fulle. De fikk også se forsøplingen av havnebassenget i Stavanger.

Rudolf Svendsen

Rudolf Svendsen, dykker i Norges Naturvernforbund.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Plasten har virkelig eksplodert. Du kan dykke hvor som helst og så finner du engangsbestikk, sier Rudolf Svendsen, dykker i Norges Naturvernforbund, som har dykket rundt Rogaland siden 80-tallet.

– Alt er jo pakket inn i plast. Plast er et kjempeproblem, og det forsvinner aldri, sier han.

Plastrydding på Lindøy

Plastrydding på Lindøy utenfor Stavanger.

Foto: Anders Fehn / NRK