Hopp til innhold

– Homo-debatten har tappet kirken for energi

Stavanger-biskopen er glad for å ha satt punktum. Nå må kirken bruke kreftene på å holde sammen, og ta vare på dem som syns dette er vanskelig, mener Erling Pettersen.

Erling Pettersen

Biskop Erling Pettersen tror saken fortsatt kommer til å debatteres i kirken.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

– Debatten vil nok fortsette i andre fora, men jeg tror de fleste føler en lettelse over å ha satt en sluttstrek, sier biskop Erling Pettersen i Stavanger.

Kirkemøtet vedtok i dag en liturgi for vielser av likekjønnede par, og flere har ventet lenge på dette. Det er et spørsmål som, ifølge Pettersen, kirken har diskutert i 20 år.

– Diskusjonen har pågått veldig lenge. Dette har tatt for mye energi bort fra det som er kirkens hovedsak, sier han.

Alle biskopene stemte for

Det er nettopp det som er grunnen til at samtlige av landets biskoper gikk inn for å tillate homofile par å gifte seg i kirken, mener Pettersen. Flere er lei av at det er dette det handler om når kirken samles.

– Samtlige biskoper, med forskjellig syn på homofilt samliv, gikk inn for dette fordi vi nå vil at kirken skal fokusere på det som er kirkens hovedoppdrag. Vi skal forkynne evangeliet og invitere mennesker inn i troens rom, ikke bruke all tid og energi på denne saken, sier Pettersen.

Han spådde for to år siden at vedtaket ville komme innen fire år, men det har gått enda fortere.

– Må jobbe for å unngå splittelse

Nå venter jobben med å unngå splittelser og utmeldinger. Det er fortsatt delte meninger i menighetene.

– Det blir nok fortsatt debatt, men bispemøtet skal ta ansvar og lage ordninger for dem som opplever dette som vanskelig. De er det mange av og de skal også møtes med respekt, sier Pettersen.

– Vedtaket skal ikke føre til et ras av utmeldinger. Det som kreves av oss nå er at vi følger dette opp slik at det er mulig å holde kirken sammen. Den jobben skal vi klare, sier han.

Ønsker en åpen kirkedør

Pettersen har vært åpent for at homofile og lesbiske skal få gifte seg i kirken lenge. Det var trolig en av grunnene til at han ble utnevnt til biskop i 2009.

– De som har et sterkt ønske om å få forbønn, velsignelse og giftermål i kirken skal møte en åpen kirkedør. Det handler om mennesker som er glade i hverandre og lover hverandre troskap på samme måte som mann og kvinne gjør det. Vi er mange i kirken som ønsker at de skal få anledning til det, sier han.