– Har Gladmaten blitt for stor?

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum reagerer på at ingen produsenter fra Jæren skal stille ut lokal nisjemat på Gladmatfestivalen.

Har gladmaten blitt for stor?

MÅ FÅ FREM DET UNIKE: – Det som er morsomt med regionale matfestivaler er nettopp at man får frem de unike produktene fra sitt område, sier Slagsvold Vedum.

Foto: NRK

Under årets Gladmat i Stavanger vil det ikke være noen stand fra Jæren med lokal mat, og fra Dalane vil det kun være én. Småprodusentene mener det er for dyrt å delta på festivalen.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum reagerer på frafallet, og mener at festivalledelsen bør spørre seg selv om Gladmat har blitt for stor.

– Det som er morsomt med regionale matfestivaler er nettopp at man får frem de unike produktene fra sitt område. Dette kan videre være med på å løfte frem nye produkter, som kan bli en større næring etter hvert, sier Slagsvold Vedum til NRK.no.

LES OGSÅ: Lokale produsenter dropper Gladmat

– Kan ha mistet noe av det unike

Ministeren mener at festivalens styrke i mange år nettopp har vært at de har sluppet små nisjeprodusenter til et stort publikum.

– Dette må arrangørene tenke på. Det er veldig viktig at man klarer å få frem mangfoldet. Når arrangørene skal evaluere årets mangfold, må de se på om festivalen har blitt så stor at man har mistet noe av det unike.

Gladmat-sjef: – Jæren er representert

Daglig leder i Gladmat, Mona Vervik, har tidligere sagt til NRK.no at Jæren er representert på festivalen i år.

– Jæren er ikke bare små lokalmatprodusenter. Det er også stor og god matindustri, som til de grader er representert på festivalen. De er leverandører til en rekke av restaurantene, og er nok hjertelig til stede hos veldig mange av utstillerne, også.

I tillegg mener hun at festivalen har lagt til rette for små lokale produsenter.