Hopp til innhold

– Har brukt mine kilo med Ryfylkekveite

– Trist for meg, og trist for det gastronomiske miljøet, sier Sven Erik Renaa. I går ble det kjent at Sterling White Halibut sannsynligvis skal avvikle kveiteproduksjonen, og Sterlingkveita har vært viktig i Renaas karriere.

Oppdrettanlegg kveite

Sterling White Halibut kommer sannsynligvis til å avvikle kveiteoppdrettet.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Jeg er veldig lei meg. Det er trist for både matfylket Rogaland, for oss resturantnæringen, og for meg personlig, sier Sven Erik Renaa.

Han har vunnet priser for retter laget på ryfylkekveita, og synes det er vemodig at driften sannsynligvis blir avviklet.

Sven Erik Renaa

Sven Erik Renaa kommer til å savne Sterling White Halibut i det gastronomiske miljøet.

Foto: Eirin Margrethe Fidje

– Kveita er viktig, og den har stått på menyen i matbaren siden vi åpnet i 2009, så jeg har brukt mine kilo med ryfylkekveite, sier han.

– Trist for miljøet

Sterlingkveita fra Ryfylke har vært en favoritt blant mange kokker, og Renaa kan forklare hvorfor.

– Magnus Skretting og Sterling White Halibut har vært flinke på å få kveita inn i markedet, og blant oss kokker. Vi har lært oss å bruke den, og den har jevn og god kvalitet.

Sterlingkveite

Sterlingkveita har blitt et kjent produkt i hele landet.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Renaa sier at det finnes mye god villkveite, og at de vil fortsette å bruke kveite i resturanten. Det han kommer til å savne er Sterling White Halibuts deltakelse i miljøet.

– Det er trist fordi Magnus og Sterling White Halibut har vært en viktig del av det gastronomiske miljøet i Rogaland, og egentlig hele Norge i forbindelse med konkurranser og festivaler. Så det er dette miljøet rundt som jeg kommer til å savne mest, sier Renaa.

Lønner seg ikke

Magnus Skretting har et personlig forhold til kveiteoppdrettet, og er stolt over det de har klart til nå.

– Vi skal gjøre alt vi kan for at de som har vært med på å skape dette fantastiske produktet skal får en jobb i Marine Harvest-systemet som vi er så heldige å være en del av, sier han.

Magnus Skretting

Magnus Skretting sier at den eventuelle avviklingen kommer av at kveiteproduksjonen er lite lønnsom.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Skretting sier at grunnen til at de tenker å avvikle produksjonen er rent økonomisk.

– Etterspørselen er stor, men vi har ikke klart å produsere nok fisk. Når vi ikke har nok volum så lønner det seg ikke, sier han.

Det tar fem år før en kveite er slakteklar, og i løpet av de årene går mye penger med på foring og pass.

– Hvis det er noen med penger og midler til å ta over produksjonen som har lyst, er de hjertelig velkommen. Ellers er jeg så gammeldags at jeg går ned med skuta, sier han.