– Håper fylkestinget hører på oss

I går stemte Sola kommunestyre for bybane på Nord-Jæren. Det samme gjorde kommunalstyret for byutvikling i Stavanger.

Bybanen i Sola sentrum

Et stort flertall i kommunestyret i Sola ønsker seg bybane i sentrum.

Foto: Bybanekontoret

Sola kommunestyre gikk i går kveld inn for bybane på Nord-Jæren med 31 mot 10 stemmer. Det samme gjorde kommunalstyret for byutvikling i Stavanger. Hele ni av elleve medlemmer stemte for at bybanen er løsningen på trafikkinfarktet på Nord-Jæren.

– Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd med det. Kommunestyret i Sola opprettholder det vedtaket som de gjorde allerede i 2009, og sier at bybane er det eneste alternativet som løser utfordringene for Sola kommune og for regionen vår, sier ordfører i Sola, Ole Ueland (H).

– Et sterkt og bredt flertall

I kommunestyret i Sola var det kun Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Pensjonistpartiet som stemte for bussvei.

I kommunalstyret for byutvikling i Stavanger sitter de to tidligere arbeiderpartipolitikerne og bybaneforkjemperne Hilde Karlsen og Anne Torill Stenberg Lura som nylig meldte seg ut av partiet. I tillegg stemte Aps Odd Erik Hansgaard for bybane. Det var kun Frps to representanter som stemte mot.

Ole Ueland

Ole Ueland (H) er ordfører i Sola.

Foto: Høyre

– Det synes jeg er et veldig bra første skritt. Det er et bredt og sterkt flertall i byutvikling som ser at bybane er et viktig grep for å forbedre kollektivtrafikken og for å utvikle byen, sier Erlend Jordal (H), medlem i kommunalstyret for byutvikling.

Håper på Stavanger arbeiderparti

Han er veldig glad for gårsdagens to vedtak.

– Det er et veldig godt signal og jeg håper at Arbeiderpartiet i Stavanger også hører på det signalet. Vi vet også at det er et bredt flertall i Sandnes, så det hadde vært kjekt om kommunene kunne gitt et bredt og godt svar til fylkestinget, sier han.

Forventningene til et rungende bybane-ja i Sandnes er også til stede i Sola. Sandnes-ordfører Stanley Wirak var en av de få som stemte for bybanen under representantskapsmøtet i Rogaland Ap for to uker siden.

Erlend Jordal

Erlend Jordal (H) sitter i kommunalstyret for byutvikling i Stavanger.

Foto: Harald Eide Ellingsen/Høyre

– Jeg føler vinden er i ferd med å snu. Jeg tror fylkestinget må høre på kommunene. Det er vi som trenger dette kollektivsystemet, det er vi som har disse trafikkutfordringene og det er vi som trenger en bybane for å løse dem, sier Ueland.

– Håper fylkestinget hører på kommunene

Fylkestinget skal behandle saken den 11. og 12. desember.

– Jeg forventer at fylkestinget hører på det kommunen sier. Det er tross alt vi som skal bygge de boligene og næringsanleggene som skal bygges rundt kollektivsystemene så det er viktig at regionen står samlet og at vi får et bredt og godt flertall som kan sørge for at kollektivmidler fra statskassen havner hit, sier Jordal.

Nå skal også de andre kommunestyrene i Rogaland bestemme seg, og gi sin innstilling videre til fylkestinget.

– Jeg tror at det generelt er en positiv holdning til bybane i de andre kommunene. Jeg tror de ser at trafikkutfordringene på Nord-Jæren er alle sine trafikkutfordringer, og vi trenger et høyverdig kollektivtilbud som kan løse det, og bybanen er det eneste konseptet som løser de fullt ut, sier Ueland.

Krysser fingrene for bybanen

Nå krysser han fingrene.

– Jeg har ikke noen spådom, men en bønn om at fylkestinget hører på de vedtakene som nå gjøres i kommunene, sier han.

Bybane i Sola sentrum

Bybanen i Sola sentrum.

Foto: Bybanekontoret