NRK Meny
Normal

Mener Lunde-rådgiver manipulerte regnskap

Johannes Lundes nære rådgiver, Morten A. Berg, beskyldes for å ha trikset med regnskapene i Lunde-konsernet.

Johannes Lunde

Johannes Lundes konsern gikk konkurs i februar. Først nå, halvannet år etter konkursen, er borapportene etter den omfattende konkursen snart klare.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

I en av de foreløpige rapportene etter Lunde-konkursen går borevisor Bengt Eriksen langt i å antyde at Morten A. Berg, en av Johannes Lundes sentrale medarbeidere, bevisst manipulerte regnskapene i Lunde-konsernet. Det skriver Dagens Næringsliv.

Gjennom sin advokat Arild Dommersnes avviser Berg beskyldningene.

Eriksen mener på sin side at Berg brukt for høye verdsettelsesverdier ved interne transaksjoner.

– Skulle «påvirke resultat og egenkapital»

Berg har dessuten gjort dette bevisst, og det er grunn til å tro at «påvirkning av resultat og egenkapital har vært et sentralt motiv», ifølge borevisorrapporten DN har fått tilgang til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bengt Eriksen og Fredrik Bie

Borevisor Bengt Eriksen (til venstre) og bostyrer Fredrik Bie under den første skiftesamlingen i konkursen mot Johs. Lunde-gruppen i mars i fjor.

Foto: Tomas Alf Larsen / Scanpix

– Berg er dypt uenig i påstandene. Han har foretatt flere verdsettelser, og alltid forsøkt å gjøre dette samvittighetsfullt, sier advokat Dommersnes til avisen.

Rapportene kommer neste uke

Borevisor Bengt Eriksen vil ikke kommentere den foreløpige borevisorrapporten overfor avisen.

Både Berg og Johannes Lunde er siktet av Økokrim etter konkursen i Lunde-konsernet. Det er ennå ikke avgjort om denne etterforskningen ender med rettssak.

Bostyrer Fredrik Bie sier til NRK at både konkursrapporten og borevisorrapporten legges frem tirsdag i neste uke. Opprinnelig skulle alt være klart fredag 15. august.