NRK Meny
Normal

– Han dobbeltkommuniserer om bompenger

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF) mener at samferdselsministeren taler med to tunger i spørsmålet om bompenger på Nord-Jæren.

Ketil Solvik Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen får kritikk i spørsmålet om bompenger.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Olaug Bollestad

Olaug Bollestad.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Ministeren kan ikke bare klippe snorer på alt som åpnes. Han må også ta ansvar for å få pengene i havn, sier Olaug Bollestad (KrF).

Hun mener at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) på den ene siden stiller seg bak regjeringens politikk om bypakker i storbyene, mens han i tillegg støtter de som går imot hele ordningen.

– Jeg reagerer på denne måten som han dobbeltkommuniserer på, sier Bollestad.

– Legger opp til bompenger

Den 2. juni i år sendte Samferdselsdepartementet ut et brev til de største byregionene. Der legges det føringer for bymiljøavtaler, som er en utvidelse og en videre­utvikling av dagens bompengeordninger og bypakker.

I brevet står det blant annet:

«Gjeldende og nye bompengeordninger vil være en del av bymiljøavtalene. Mål og styringssystem må derfor være sammenfallende for bompengeordningen og bymiljøavtalen i det enkelte byområdet.»

Brev fra Samferdselsdepartementet

Dette brevet fra Samferdselsdepartementet gikk ut til de største byregionene.

Foto: Mari Friestad / NRK

– Slik jeg tolker dette, kan det ikke være tvil om at staten kun vil bidra med penger, dersom regionene selv finansierer store deler. Det er en føring fra statsråd Solvik-Olsen, her ved Samferdselsdepartementet, som legger opp til bompenger, sier Bollestad.

Støtter bompenge-motstand

Etter at fylkestinget i forrige uke sa ja til den omstridte bompengepakken på Nord-Jæren, ga ministeren ros til partifellene som gikk imot.

– Som Frp-politiker er jeg glad for å se at Fremskrittspartiet har stemt i mot i diskusjonene i fylkeskommunene, sa Solvik-Olsen til Stavanger Aftenblad.

Det er denne uttalelsen som provoserer KrF-politiker Bollestad.

– Fylkespolitikerne har tatt en stor belastning med å innføre den nye bompengeordningen, for å møte ministeren på det som kom fram i brevet 2. juni. Samtidig skryter han av de som stemte nei til disse løsningene. Det reagerer jeg på, sier hun.

Har sendt brev til ministeren

Det er jo en kjent sak at Frp er imot bompenger?

– Ja, men ministeren må kunne se løsninger som er utover egen partipolitikk. Han sitter faktisk som statsråd for flere enn sitt eget parti, sier Bollestad.

Hun har nå sendt et skriftlig spørsmål til Solvik-Olsen om dette gjennom Stortinget.

Samferdselsdepartementet opplyser at Ketil Solvik-Olsen skal gi et skriftlig svar, før han uttaler seg om saken.