Hopp til innhold

– Hadde ikke vært i live uten LAR

Halvparten så mange bruker heroin i dag som for ti år siden, og antallet overdosedødsfall har minket med 50 prosent.

Line og Åshild

Line og Åshild har byttet ut heroin med rusrehabiliteringsstoffene metadon og subutex.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Takk Gud for at jeg ikke har det samme suget lengre. Jeg er veldig takknemlig for gratis medisin, sier Line.

I dag går hun på metadon, og holder seg unna heroin. Hun er en av stadig flere rusmisbrukere som har sagt farvel til heroinen, og er nå i behandlingsapparatet og bruker stoffene Subutex og metadon i stedet.

– Jeg har barnebarn

For Line har valget om å gå over til legemiddelassistert rehabilitering (LAR) gjort at hun kan holde avhengigheten i sjakk og kan være mor og bestemor.

– Da jeg var i 16 begynte jeg å sniffe lim, i 20-årene begynte jeg å røyke litt hasj, og etter hvert gikk jeg over til heroin. Om tre års tid er jeg femti år. Jeg har barnebarn og slikt, sier Line.

Antallet heroinbrukere er halvert de siste 10 årene, og samtidig har statistikken for overdosedødsfall fulgt samme linje.

– Finnes ikke noe farligere

– I Stavanger og Sandnes døde det 15–20 stykker i året. Nå er det nesten helt slutt omtrent, sier Knut.

Knut har førti års erfaring som narkoman, mange av de som heroinist. I ti år har han fått utdelt sin daglige dose av Subutex fra et rosa hus ved Breiavatnet i Stavanger sentrum. Ifølge rusforsker Sverre Nesvåg er det på grunn av at han er i LAR-systemet og at han har slutta med heroin at han ennå er i live.

– En regner at sannsynligheten for at en vil dø i løpet av det neste året er seksten ganger høyere for en heroinbruker i forhold til en normal person innenfor den samme aldersgruppen. Det finnes ikke noe annet i livet som er farligere enn dette, sier Nesvåg.

– En enorm forbedring

Sverre Nesvåg

Sverre Nesvåg er forsker ved Senter for rus- og avhengighetsforskning og førsteammanuensis ved Universitetet i Oslo.

Foto: Marita Høyland / NRK

Legemiddelassistert rehabilitering betyr at narkomane får utdelt legemidlene Subutex eller metadon gratis. De gir en lignende rusfølelse som sterke narkotiske stoffer, men er mye mindre farlige.

– Det har gjort at vi har hatt en kraftig nedgang både i antallet som injiserer heroin og i antallet overdoser. Selv om vi fortsatt har et veldig høyt antall i Norge har vi fått det ned med bortimot femti prosent, sier Nesvåg.

I dag er det mellom 8 og 12 000 personer som bruker heroin i Norge. Ifølge rusforskning var det dobbelt så mange for ti år siden.

– Det er klart at det er en enorm forbedring av mange folks livssituasjon, sier Sverre Nesvåg.

– Har ikke satt en sprøyte siden 1999

Tore var en av de første som gikk over på metadon i Stavanger. Han fikk tilbudet etter å ha sonet i fengsel på slutten av 90-tallet.

– Selvfølgelig har det hjulpet. Hvis ikke hadde jeg vært på kjøret enda. Jeg har ikke brukt en sprøyte siden 99. Da jeg kom ut fikk jeg dette valget, og ville ikke bort i det der stoffet mer, sier han.