NRK Meny
Normal

– Grensene kommer ikke fra Vårherre

Denne uken møter kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget alle kommunene i Rogaland for å diskutere kommunereformen. KrFs Geir Toskedal forventer at alle kommunene utreder både fordeler og ulemper med sammenslåinger.

Geir Toskedal i gangen på Stortinget

Geir Toskedal stiller krav til kommunene om grundige utredninger før kommunereformen.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Å si at man ikke vil delta fordi alt er godt nok som det er, tror jeg ikke alltid er til innbyggernes beste. Vi må sørge for bedre kommunale tjenester, og at vi får mest mulig ut av skattepengene, sier stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) fra Karmøy.

Han er medlem av kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, som denne uken besøker alle kommunene i Rogaland. På agendaen står blant annet kommunereformen.

Forventer grundig utredning

Toskedal forventer at kommunene har utredet både alternativer og konsekvenser med eventuelle sammenslåinger for komiteen presenterer forslagene for Stortinget.

– Jeg har stor respekt for det hver enkelt kommune avgjør og vil stå på, og prøver å forholde meg til det. Men jeg forventer at de har utredet ulike modeller, og at de tar en rasjonell avgjørelse på det, sier Toskedal.

Mandag vedtok formannskapet på Karmøy at kommunen i første omgang kun ønsker å utrede en videreføring av dagens kommunestruktur. Karmøy Arbeiderparti er blant partiene som er negative til reformen.

– I Karmøy er vi i hvert fall enige om at vi skal utrede null-alternativet, altså den kommunestrukturen vi har på Haugalandet i dag. Vi vil se på hvilke muligheter den gir oss for å møte fremtidens behov, sier gruppeleder i Ap, Jarle Nilsen.

Kritiserer politikerne

Han sier at partiet også er åpne for å utrede «null pluss»-alternativet.

– Null pluss åpner for et bedre og mer omfattende interkommunalt samarbeid enn det som foreligger i dag, sier Nilsen.

Han kritiserer gjerne de sentrale politikerne, som han mener har styrt prosessen med kommunereform på en dårlig måte.

– Denne prosessen ble startet i mars i fjor, men det er ingen utvikling i prosjektet. Regjeringen og lokale politikere ikke prioritert det som skal utredes, og heller ikke det som ikke skal utredes, sier Nilsen.

– Gammel struktur

Toskedal mener på sin side at det kan være på høy tid med reform.

– Både Tysvær, Haugesund og Karmøy er store kommuner som sikkert kan fortsette til evig tid. Men dagens kommuner er jo basert på situasjonen i etterkrigstiden, og nå må vi tenke 40 år fremover, sier han.

Han trekker frem at kommunestrukturen tidligere har sett ganske annerledes ut i fylket.

– Kommunegrensene er ikke kommet fra Vårherre, sier Toskedal.