Hopp til innhold

– Glattkjøringskurs er ferskvare

Biler som seiler av gårde på glatte veier har gitt store trafikale problemer i Sør-Norge. Det er for lenge siden mange tok glattkjøringskurs, mener NAF.

Glattkjøring

Det holder ikke å ha tatt glattkjøring da man tok lappen, hvis det er lenge siden, mener Trond Farestveit i NAF. (arkivbilde)

Foto: NRK

– Det skjer hvert år. Den glatte veien kommer dessverre uforberedt på oss hvert eneste år, sier Trond Farestveit, nestleder i NAF Stavanger og omegn.

Trond Farestveit

Trond Farestveit, nestleder i NAF Stavanger og omegn.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

I dag var det kaos på veiene på Østlandet. Bilene sto og bussene ble innstilt. I går utspilte det samme kaoset seg på Sør-Vestlandet. Underkjølt regn ble begge steder pekt på som årsaken.

– Da er det viktig å avpasse farten etter forholdene, og være forsiktig. Og så må man selvsagt ha byttet til vinterdekk, og la bilen stå om man ikke har det, sier Farestveit.

– Bør ta nytt glattkjøringskurs

Det er verst å være bilist på sesongens første dag med glatt vei, når man har glemt hvordan det er å kjøre på. Og for mange er det lenge siden det tok glattkjøringskurs i forbindelse med førerprøven.

– Alle burde definitivt prøve skikkelig glattkjøring igjen. I verste fall er det 50 år siden for mange. Å kjøre på glatta er ferskvare, sier Farestveit.

– Heldigvis er interessen for oppfriskning av glattkjøringskunnskapen ganske stor, og mange tar kontakt med oss for å lære mer, sier han.

– Får mye hjelp av bilen

I tillegg stemmer det at det er lettere å kjøre på glatt vei med ny enn gammel bil, bekrefter han.

– De elektroniske hjelpemidlene hjelper oss definitivt på mange måter. Når jeg kobler av antiskrens og antispinn på glattkjøringsbanen er det utrolig stor forskjell. Folk får bakoversveis, sier Farestveit.