Hopp til innhold

– Gasseksport vil ikke redde oljebransjen

Et av oljebransjens viktigste argumenter i klimadebatten er at norsk gass kan fortrenge kullenergi i Europa. – Jeg tror de tar feil, sier Bård Vegar Solhjell i WWF.

Bård Vegar Solhjell

Bård Vegar Solhjell på Solamøtet mandag.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Jeg tror olje- og gassnæringen undervurderer hvor raskt endringene kan skje.

Vi møter generalsekretær i WWF, Bård Vegar Solhjell, i en hotellobby ikke langt fra Stavanger lufthavn Sola. Inne i konferansesalen arrangeres Solamøtet, hvor eliten fra politikk og næringsliv er samlet. Oljebransjen er naturlig nok tungt representert.

Solhjell fleiper at han er i «løvens hule».

– I 2017 ble det installert mer solenergi i verden enn all ny kull, olje, gass og kjernekraft til sammen. Det er en voldsom vekst i fornybar energi. Hvis det rammer etterspørselen etter olje, vil det slå tøft inn i norsk olje- og gassindustri, sier han.

Vil gass redde klimaet?

Et av oljebransjens sentrale argumenter i klimadebatten er at gass fortrenger kullenergi i Europa, som er mye mer klimaskadelig, og at det derfor er viktig å fortsette å produsere norsk gass.

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, har sagt at norsk gass har en nøkkelrolle for at EU skal nå sine klimamål.

Også konserndirektør for norsk sokkel i Equinor, Arne Sigve Nylund, har uttalt at bruk av gass i Europa kan fortrenge kull.

– Jeg tror de tar feil de som tror at gass skal redde norsk olje og gassnæring framover, sier Solhjell.

Bård Vegar Solhjell

Solhjell tror ikke at gass skal redde norsk olje og gassnæring framover.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Europa kutter gass

Han trekker fram to grunner til det:

– I et scenario hvor vi skal begrense global oppvarming til 1,5–2 grader så er det ikke plass til så veldig mye gass. Utslippene blir rett og slett for store, sier WWF-sjefen.

Den andre grunnen til at gass ikke er noen løsning, er markedsøkonomisk.

– Mange av de landene vi eksporterer mest til gass til, som for eksempel Storbritannia, har også den raskeste omstillingen til fornybart. Storbritannia har satt seg et veldig ambisiøst fornybarmål og skal fase ut gassbruken sin gradvis, og det kommer til å ramme oss ganske tøft her i Norge, sier han.

Storbritannia vil kutte sitt gassforbruk med 30–40 prosent innen 2030 hvis landet når sine klimamål, ifølge ansvarlig redaktør i Energi og Klima, Anders Bjartnes.

Vil eksportere utslippsfri hydrogen

Schjøtt-Pedersen er ikke i tvil om at etterspørselen etter fornybar energi kommer til å øke kraftig i årene som kommer. Han mener likevel at verdens fremtidige energiforsyning kommer til å bestå av olje og gass også.

Karl Erik Schjøtt-Pedersen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener at verdens fremtidige energiforsyning kommer til å bestå av både fornybar energi, tradisjonell olje og gass, og nye former for gass.

Foto: Roar Halten / NRK

– Sol og vind står for to prosent av verdens energiproduksjon i dag. Det betyr at veksten skjer fra et veldig lavt nivå, sier Schjøtt-Pedersen.

Flere undersøkelser tyder på at olje og gass kommer til å være svært viktig for å dekke verdens energibehov i lang tid fremover, ifølge Schjøtt-Pedersen.

– Samtidig som vi må se frem til at verden får økt leveranse av fornybar energi, må vi også se frem til store endringer i måten gass blir fremstilt på.

Han forteller at Equinor har store planer for hydrogeneksport til blant annet Storbritannia.

– De skal ta co₂ ut av norsk naturgass, legge den på havbunden og selge videre hydrogen, som er et helt utslippsfritt alternativ, sier Schjøtt-Pedersen.