Hopp til innhold

– Det er for dristig å si at vi er berget

I dag kom ikke RA ut på papir, for første gang på over hundre år. Redaktør Bjørn Sæbø håper omleggingen kan redde avisen.

I dag kom kun RA ut på nett, for første gang på over hundre år. Redaktør Bjørn Sæbø håper omleggingen kan redde avisen.

SE VIDEO: Det var en spesiell dag i redaksjonen til Rogalands Avis.

I oktober kom beskjeden om at Rogalands Avis skulle gjøre drastiske kutt ved årsskiftet. Avisen blir en tredagersavis, samtidig mister 13 ansatte jobben.

Første utgave av Rogalands Avis kom ut den 30. september 1899 under navnet 1ste Mai som organ for Arbeiderpartiet. Avisen ble Rogalands Avis og RA i 1955. Avisen startet som en ukentlig utgivelse, fra 1902 kom det to utgaver i uka, og fra 1906 kom den ut daglig. Fra 2014 kommer papiravisen ut tre ganger i uken, på mandag, onsdag og fredag.

– Jeg har vært lei meg, men nå ser jeg på dette som en mulighet og ikke en begrensning. Det høres kanskje litt lettvint ut men vi står midt i en medierevolusjon der til og med aviser som New York Times må vurdere hvordan de skal lage avisen sin, om de skal komme med papiravis hver dagen i uken eller skal over på andre plattformer, sier sjefredaktør Bjørn Sæbø.

Underskudd og digital satsing

RA gikk med 7,4 millioner kroner i underskudd i fjor. Den økonomiske krisen startet i 2008 da nettbrettene og smarttelefonene kom på markedet.

– Det har helt klart vært utslagsgivende at løssalget vårt nå er en tredjedel av løssalget i 2008. Vi har tapt store penger, og det har fremskyndet beslutningen om tre papiraviser i uken, sier han.

Samtidig som det gjøres drastiske kutt i avisen, skal RA nå styrke satsingen på digitale flater.

– Papiravisen skal ikke være noe hvileskjær der vi har sopt sammen alt fra resten av uken. Onsdagsavisen skal ikke ha bilulykker fra mandag. Papiravisene skal være ferske og ikke hermetikk. Vi skal ha nyheter kontinuerlig på nettet og det er journalistikken folk skal betale for. Den kommer bare på to forskjellige måter, på papir og digitalt, sier Sæbø.

Bjørn Sæbø og Jon Kristian Fadnes

Sjefredaktør Bjørn Sæbø og nyhetsleder Jon Kristian Fadnes.

Foto: Tom Edvindsen/NRK

– Grunnlaget for sunn drift er lagt

Avisen blir også en del av konsernet Nordsjø Media, som blant annet eier Jærbladet og Dalane Tidene.

Nå krysser redaktøren fingrene for at den drastiske omleggingen er nok til å redde avisen.

– Det er dristig å si at vi er berget, men grunnlaget for sunn drift er lagt med dette. Videre får vi se hva som skjer i fremtiden, sier Sæbø.

Engvald Pahr-Iversen

Engvald Pahr-Iversen.

Foto: Tom Edvindsen/NRK

– Jeg kan ikke spå, men det har vist seg at Sæbø har evnen til å ta de rette grepene til de rette tidene. Dette kan vise seg å være et lurt grep, men ingen kjenner morgendagen. Jeg håper RA overlever lenge. Den har bekreftet og bevist sin eksistensberettigelse, så jeg håper de får feire 200-årsjubileum på slutten av 2090-tallet, sier Engwald Pahr-Iversen.

Den nå pensjonerte journalisten jobbet i RA fra 1964 til 1969. Han var redaktør i avisen fra 1978 til 1990.

– Kan leve med tredagersavis

– Du har ingen garanti for morgendagen, men jeg tror nok at dette er det rette å gjøre nå. Konkurransen er en helt annen i dag enn i min tid. Mine barn og barnebarn leser ikke aviser på papir. De leser på mobil eller nettbrettet. Det er bare vi som synes at papiraviser er gode å holde i og praktiske å slå i hjel fluer med, sier han.

Han forteller at RA lenge var den eneste morgenavisen i Stavanger og for han har tradisjonen med å lese RA hver morgen fortsatt. Helt til i dag.

– Jeg foretrekker papir, og leser kun aviser på nett når jeg er i Syden, men jeg kan leve med denne kombinasjonen. Jeg regner med at avisen også kan det. Selv om jeg har visst dette i lang tid lurte jeg litt da det ikke kom avis i morges. Jeg ble litt forvirret og det var noe som manglet i den daglige tilværelsen, sier Pahr-Iversen.