Hopp til innhold

– Folk liker ikke når de prøver å tre noe ned over hodet på dem

SP-politiker Bjarne Undheim forventer at folk på Jæren nå «får fred» fra sentrale myndigheter når det gjelder spørsmålet om kommunesammenslåing.

Bjarne Undheim, fylkesleiar i Rogaland Sp

SP-politiker Bjarne Undheim forventer at folk på Jæren nå «får fred» fra sentrale myndigheter når det gjelder spørsmålet om kommunesammenslåing.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Det her med å komme ovenfra med noe som vi ikke har spurt etter, da tror jeg folket reiser seg litt. Det er litt av det samme som når en hadde EU-kampene. Folk liker ikke når en prøver å tre noe ned over hodet på dem.

Det sier SP-politiker Bjarne Undheim etter den soleklare nei-seieren i folkeavstemningene i Klepp og Hå mandag.

I begge disse kommunene sa rundt tre av fire velgere nei til sammenslåing med nabokommunene. I Time var det et forholdsvis beskjedent flertall for kommunesammenslåing.

Når de prøver å påtvinge innbyggerne noe som de ikke har spurt etter og ikke har lyst på, så har de fått et veldig klart og tydelig svar i den avstemnigen som har vært i dag.

Bjarne Undheim, SP-leder i Time
Kø ved folkeavstemning

Rundt tre av fire velgere sa nei til kommunesammenslåing i Klepp og Hå. Bildet er fra valglokalet i Klepp rådhus.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Forventer å få fred

– Jeg er veldig godt fornøyd med resultatet. Selv om det ble et ja i Time, så var det et veldig tydelig nei i begge de to andre kommunene. Dette lever vi greit med, mener Undheim.

Les også: Lav valgdeltagelse om kommunesammenslåing

Han venter at kommunene på Jæren nå «får fred fra de øvrige myndighetene».

– Nå har vi lagt dette fra oss, sier han.

– Klart og tydelig svar

SP-politikeren og den tidligere Bondelagslederen var mest overrasket over resultatet i Klepp.

Ane Mari Braut Nese stemmer i folkeavstemningen

Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese ønsket sammenslåing med Time og Hå, men fikk folket mot seg i folkeavstemningen.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Hvis vi tenker tilbake på starten på denne prosessen, så hadde vel jeg ventet at Klepp var noe lignende det som skjedde i Time. Men når vi ser den innsatsen og det engasjementet som har vært i Klepp, så er jeg ikke overrasket over det som har skjedd. Det har vært en tydelig tendens i Klepp fram imot denne dagen der det har blitt mer og mer nei. Det er noen som har gjort en fantastisk innsats i Klepp, sier Undheim.

Les også: Supermåndagen som kan endra noregskartet

Han tror ikke det har vært noen fordel for ja-siden at prosessen er satt i gang fra sentrale myndigheter i Oslo.

– Dette er ikke noe som innbyggerne i Klepp, Time og Hå har spurt etter. Dette har kommet ovenfra, og når du prøver å påtvinge innbyggerne noe som de ikke har spurt etter og ikke har lyst på, så har de fått et veldig klart og tydelig svar i den avstemningen som har vært i dag, mener Undheim.