– Flytt ferja og la rånerne få Mekjarvik

I ti år har rånerne blitt jaget vekk fra plass til plass, nå sist fra ferjekaien i Mekjarvik. Pøbelgeneral Eddie Eidsvåg mener klagende politikere og lokalbefolkning må skjerpe seg.

Rånerne vil ha dialog med politikerne for å finne en plass de kan være, men ingen ansvarlige vil møte dem. I ti år har de blitt jaget vekk fra plass til plass - nå sist fra ferjekaien i Mekjarvik. Aktiviteten deres er ulovlig og farlig, mener politikerne.

VIDEO: Rånerne vil ha dialog med politikerne for å finne en plass de kan være, men ingen ansvarlige vil møte dem. I ti år har de blitt jaget vekk fra plass til plass – nå sist fra ferjekaien i Mekjarvik. Aktiviteten deres er ulovlig og farlig, mener politikerne.

– Det er på trynet. Hvem er det som ikke vil ha dem? Det er et godt miljø, og fylt av adrenalin. De er så smarte at de finner steder som Mekjarvik med lite folk, sier Eddie Eidsvåg i Pøbelprosjektet.

I går samlet flere hundre rånere seg på Kvål i Sandnes, og kjørte i protestkortesje til Mekjarvik. De aksjonerte mot at politikere, vegvesenet og politiet setter opp fysiske sperringer for å få dem vekk fra ferjekaien på Mekjarvik. De føler seg forfulgt og jaget, og vil ha en dialog med fylkeskommunen og kommunene, men politikerne unngår dem.

– Det er dumt at de sier at de vil ha en dialog med oss, men når vi faktisk står der ute tar de ikke kontakt. Ordføreren sa ikke hei en gang. Det synes jeg er litt dårlig, sa Kim Andre Olsen til NRK i går.

Eddie Eidsvåg

Eddie Eidsvåg, daglig leder i Pøbelprosjektet.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

– Ikke noe annet alternativ

– Det er ikke noe alternativ for dem. Alternativet er motorveien. Det går ikke an å fjerne interessen. De må få lov til å organisere seg. Vi som skal være veletablert, og mener vi vet best, er livredde for at ungdommene skal få gjøre det selv, sier Eidsvåg.

Han mener rånerne behandles dårlig, og vil overlate ferjekaien til motorsport.

– Sperr av, og lag en skikkelig bane så de får brukt plassen. Kvitsøybuen klarer seg de. La de ta ferja fra et annet stede om de er livredde for å møte noen ungdommer. Hvis de er redde for noen som «bjørner» bilen så de får støv på Mercedesen får de lære seg å ro i land, sier han.

– Det er mye bedre å la rånerne være på Mekjarvik enn at de blir jaget i nærheten av mitt hus, rundt der unger leker. Denne kulturen har ikke bare vært i ti år, den har vært i alle år, legger han til.

– Uønsket og ulovlig

– Råning er uønsket adferd i trafikken, og det er ulovlig. Det handler om lov og orden, og trygghet for oss andre, sier Tom Tvedt, gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkeskommunen.

For fire år siden temmet fylkespolitikerne rånerne med Petter Solberg og Ungdomsprosjektet. Nå vil Tvedt ha igjen rånerne inn under kontrollerte forhold.

– Når det gjelder motorsport prøvde vi å få det organisert på en god måte. Vi har prøvd å legge til rette for organisert motorsport både på Haugalandet og i Sokndal. NAF og andre har dette innenfor trygge rammer. Det er den veien vi skal gå i fremtiden, sier Tvedt.