NRK Meny
Normal

– Flere bør flytte fra Rogaland

Stadig flere går langtidsledige i Rogaland. Nav-direktør Truls Nordahl råder de ledige til å flytte ut av fylket for å skaffe seg jobb.

Truls Nordahl

Nav-direktør i Rogaland, Truls Nordahl, minner om at det er mangel på arbeidskraft andre steder i landet.

Foto: Ine Eftestøl/NRK

– Det er bekymringsfullt at langtidsledigheten øker. Statistikken viser at det er vanskeligere å komme seg i jobb igjen hvis du er lenge utenfor arbeidslivet, sier Nav-direktør i Rogaland, Truls Nordahl.

Ledighetsstatistikken som Nav la fram i går, viser at Rogaland nå har den høyeste ledigheten i landet. 10.534 personer er helt uten arbeid, og dette utgjør 4,1 prosent av arbeidsstyrken.

Samtidig viser tallene at flere går langtidsledige. 2.284 personer har nå vært uten jobb imellom 26 og 51 uker – en oppgang på 106 prosent siden samme måned i fjor. Nordahl ber nå ledige tenke nytt for å komme seg inn på markedet igjen.

– Kan være lurt å pendle

– Flere bør nok vurdere å flytte på seg for å finne arbeid. Det kan også være lurt å pendle en periode, sier Nav-sjefen.

Nordahl viser til at ledigheten ikke er høyere enn 2,9 prosent på landsbasis, og at det er mangel på arbeidskraft mange andre steder i landet. Det kan også være bedre å skifte bransje en periode enn å gå ledig.

– Å gå ledig lenge er for de fleste en lammende følelse. Det er tøft for selvtilliten når telefonen blir stille og nettverket forsvinner, sier Nav-sjefen.

Nordahl frykter at mange mister initiativet og kommer inn i en negativ spiral når de går lenge ledige.

Færre ledige andre steder

Prognosene til Nav viser at ledigheten vil fortsette å øke i Rogaland det neste året. Dette betyr at også antallet langtidsledige blir flere. Samtidig påpeker Nordahl at ledigheten synker andre steder i landet.

– Vi må heller ikke glemme at mange som mister jobben, kommer seg fort inn på arbeidsmarkedet igjen. Hittil i år har over 20.000 personer meldt seg til Nav etter at de mistet jobben, og de fleste av disse har heldigvis funnet seg nye jobber, avslutter Nav-direktøren.