Hopp til innhold

– Det er flaut at han blir møtt på denne måten

Rune Hersvik fikk sjøl oppleve hvordan det offisielle Stavanger tok imot Dalai Lama i 2000. I dag skammer han seg over måten Tibets åndelige leder blir mottatt på.

Dalai Lama på balkongen til Grand Hotell

Dalai Lama snakka til folk fra balkongen på Grand Hotell i Oslo under en velkomstmarkering onsdag formiddag.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

– Jeg synes det er veldig flaut. Det er en feig måte han blir møtt på, sier Rune Hersvik.

Onsdag formiddag hylles Dalai Lama av de frammøtte på Karl Johan i Oslo, men besøket skjer uten ledende politikere og statsråder.

Rune Hersvik

Rune Hersvik.

Foto: NRK
Rajendra K. Pachauri

Fredsprisvinner Rajendra K. Pachauri, har som Dalai Lama lagt igjen sine fotavtrykk i Stavanger.

Foto: Torunn Tørneng / NRK
Rajendra K. Pachauris fotavtrykk
Foto: Torunn Tørneng / NRK

I 2000 var Hersvik, som nå jobber med vindkraft, generalsekretær i Worldview Rights. Organisasjonen inviterte den gang Dalai Lama til Stavanger. Han blei godt mottatt av det offisielle, husker Hersvik.

Møtte av biskop og ordfører i Stavanger

Både den daværende biskop, Ernst Baasland, og daværende ordfører, Leif Johan Sevland, møtte gjesten. På et åpent møte i Stavanger Konserthus deltok Dalai Lama sammen med Erik Bye og Thor Heyerdahl.

Mens han var i Stavanger, satte han også igjen sine fotavtrykk, i likhet med fredsprisvinner Rajendra K. Pachauri.

– Det var et positivt lada besøk. Han blei veldig godt tatt imot, av både høy og lav, sier Hersvik.

– Det var utenkelig i 2000

Forholdet til Kina er viktigere enn besøket fra Tibets åndelige leder, sa stortingspresidenten til NRK i april, men det synes ikke Hersvik er gyldig.

– Det som er spesielt, er at han tidligere har blitt løfta fram og hylla av personer som nå ikke vil vise ansikt sammen med ham. Da han besøkte Stavanger i 2000, var det utenkelig. Dette var aldri et tema den gangen, sier Hersvik.

Han mener noe av bakgrunnen kan være at mens Norge stadig blir rangert som verdens beste land å bo i, har Kina vokst til å bli det kanskje største og mektigste.

– Det kan virke som Norge nå kompromisser på det som en alltid før har løfta fram som det viktigste: Menneskerettigheter, retten til å ytre seg og retten til å delta i offentlige møter, sier han.

Mener Norge får dårlig rykte

Hersvik hevder det offisielle Norges fravær på ingen måte blir oversett av andre menneskerettighetsforkjempere. Blant dem fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. Organisasjonen Hersvik tidligere leda, jobba også med Burma-saken.

– De ser at Norge endrer holdning når noe ikke er til Norges beste, sier han.

Det er varsla demonstrasjoner under Dalai Lamas besøk i Norge, men Hersvik er ikke bekymra for at slike markeringer kan ødelegge det.

– Han er veldig høflig og pragmatisk, og sier han ikke ønsker at det skal bli ubehagelig for noen. Han er en fredens mann, og ønsker bare å delta og møte folk. Han har et program, og det kommer han til å gjennomføre, sier Hersvik.