NRK Meny
Normal

– Færre branndistrikter vil gi større utgifter

Dersom brannvesenet blir kuttet ned fra 295 til 19 branndistrikter, frykter brannsjef John Skåland i Lund kommune at småkommunene vil ende opp som tapere.

John Skåland, brannsjef i Lund kommune

Brannsjef i Lund kommune, John Skåland, frykter at småkommunene får dårligere brannberedskap når større branndistriktene blir færre og større.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Brannvesenet skal omorganisere, og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap foreslår at dagens 295 branndistrikter skal reduseres til 19 distrikter. Forslaget får brannsjef i Lund kommune, John Skåland, til å reagere.

Henry Ove Berg

Henry Ove Berg i Brannvesenet i Sør-Rogaland mener at småkommunene ikke trenger å frykte dårligere beredskap ved sammenslåinger av distriktene.

Foto: Gunnar Morsund/NRK
Brannsjef i Eigersund kommune, Roger Tengsereid

Brannsjef i Eigersund kommune, Roger Tengsereid, mener at kommunen vil dra nytte av et større faglig miljø når brann- og redningsvesenet skal omorganiseres.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Når det blir store enheter, har det en tendens til at det også blir store utgifter, sier Skåland.

Dersom forslaget blir vedtatt, blir flere småkommuner stående uten egen brannsjef. Skåland mener at Lund kommune, med sine 3100 innbyggere, vil tape på omleggingen.

– De skal ha de flotteste bilene og mye ekstrautstyr, og driver mye dyrere enn det vi kan gjøre i lille Lund i dag, sier Skåland, som stiller krav til en eventuelt ny ledelse.

– De som blir sittende i de store enhetene må tenke litt kreativt, slik at de kan finne gode løsninger uten at det baller på seg med kostnader, sier han.

Større enheter uansett

Flere modeller er ute på høring for fremtidens brann- og redningsvesen. Ifølge brann- og redningssjef i Brannvesenet i Sør-Rogaland, Henry Ove Berg, er større enheter en fellesnevner ved alle modellene.

– Innstillingen går ut på det samme som hos politiet og andre statlige etater, nemlig at det blir større regioner og større slagkraft. Beslutningene er fortsatt ikke tatt, men en rapport ligger til behandling hos Justisdepartementet og skal behandles av regjeringen og Stortinget, sier Berg.

Han er ikke enig i Skålands påstand om et svekket brannvesen.

– Sammenlignet med dagens nivå vil vi få mye mer igjen for de samme pengene, ut fra denne analysen. Det er helt klart i brannstudien at det ikke er snakk om å legge ned noen brannstasjoner eller styrker i distriktene, sier Berg.

– Samarbeid vil styrke oss

Hos Lund kommunes naboer i Eigersund kommune er tonen mer positiv til sammenslåingen som er på trappene. Brannsjef Roger Tengsereid føler seg trygg på at den lokale beredskapen vil bli godt ivaretatt når den nye løsningen trer i kraft.

– Jeg ser her at vi kan dra nytte av å ha et større faglig forum, selv om vi allerede nå har god kontakt med nabokommunene. Det vil kunne styrke oss på både forebyggende feietjenester og beredskap, sier Tengsereid.

Brannvesenet Lund

Flere modeller for nytt brann- og redningsvesen er ute på høring. Det som er sikkert er at det blir færre og større distrikter over hele landet.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK