Hopp til innhold

– Et tøft halvår for de Statoil-ansatte

Statoilansatte får tilbud om advokat og psykologhjelp etter mistanke om prissamarbeid og razzia mot selskapet.

Razziaen mot Statoils hovedkvarter og mistanken om juks går sterkt inn på de ansatte. Påstander om ulovlig prissamarbeid setter sitt preg på arbeidshverdagen.

VIDEO: Bjørn Asle Teige er tillitsvalgt for de YS-organiserte i Statoil. I dag har han hatt møte for å gi støtte til medlemmene. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

Statoils hovedkontor i Stavanger ble tirsdag ransaket av inspektører fra EFTAs overvåkingsorgan ESA tirsdag. De mistenker at Statoil har deltatt i manipulasjon av oljeprisen.

Inspektørene har i hele dag gått gjennom papirer og filer som vil bevise om Statoil er skyldig eller ikke i ulovlig prissamarbeid. Dette har gått hardt inn på de ansatte.

– Dette er en ubehagelig situasjon. Å få mistankens lys kastet over organisasjonen og menneskene her føles ubehagelig, sier Bjørn Asle Teige, konserntillitsvalgt, og leder for de YS-organiserte i Statoil.

Har tilbudte støtte til de ansatte

– Dette er en alvorlig situasjon for selskapet. Konsekvensene hvis dette medfører riktighet er alvorlige for selskapet i form av bøter og omdømme. Vi synes ikke dette er kjekt i det hele tatt, sier Teige.

Derfor kalte han, og de andre tillitsvalgte i selskapet, i dag inn til et møte.

– Vi har hatt et møte med våre folk som arbeider i denne avdelingen og sagt at som fagforening er vi tilgjengelige for dem. Vi kan stille med advokat og rådgivere dersom noe oppstår, selv om vi har forstått at det er selskapet som er under etterforskning her, og ikke enkeltpersoner, sier han.

– Aldri heldig

Helge Lund

Statoil-direktør Helge Lund.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Statoils konsernsjef Helge Lund har lagt alle dokumenter tilgjengelige for inspektørene. Han forstår at de ansatte synes situasjonen er ubehagelig.

– Det er aldri heldig for et selskap å være i et slikt søkelys. Derfor er vi opptatt av å gjøre informasjonen tilgjengelig så hurtig som mulig slik at ESA og EU-kommisjonen kan trekke en konklusjon så hurtig som mulig, sier Lund.

Statoil er ikke det eneste selskapet som blir etterforsket, blant annet er også Shell og BP er under lupen til ESA. Men overvåkningsorganet ønsker ikke å gå ut med hvor stort omfanget er.

– Vi tar mistankene med det største alvor. Vi jobber veldig mye med å bygge en bedriftskultur på veldig tydelige verdier og strenge etiske retningslinjer. Våre medarbeidere på alle nivå skal følge de retningslinjene. Jeg vil ikke spekulere i utfallet av denne saken. Nå har vi fokus på å gjøre informasjonen tilgjengelig, sier han.

– Et vanskelig år

Det har vært et vanskelig år for de Statoil-ansatte. I januar ble fire nordmenn drept da terrorister tok seg inn på Statoils gassanlegg i In Aménas i Algerie.

– Den senere perioden i Statoil har vært veldig tøff for veldig mange. Vi har hatt store omstillinger, store stillingskutt, pensjonsdiskusjoner der folk har tapt mye penger, situasjonen i Algerie, denne saken her, og en rekke forhold som er vanskelige for folk i organisasjonen. Vi kjenner sterkt på det, sier Bjørn Asle Teige.

Statoil sitt hovedkontor på Forus utenfor Stavanger

Statoils hovedkontor på Forus ble undersøkt av EFTA på tirsdag.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix