Hopp til innhold

– Et steinflak kan ha løsnet

– Mye tyder på at et stort steinflak som løsnet var årsaken til at to klatrere omkom i Kjerag før helgen, det skriver Norges Klatreforbund på hjemmesidene sine.

Stein-Ivar Gravdal (37) og kameraten Bjørn-Eivind Årtun (45)

MISTET LIVET: Stein-Ivar Gravdal (37) og kameraten Bjørn-Eivind Årtun (45) omkom i en klatreulykke i Kjerag.

Foto: Rogaland Alpine Redningsgruppe

Politiet får hjelp fra Rogaland alpine redningsgruppe i etterforskingsarbeidet etter klatreulykken på Kjerag før helgen.

nettsidene til Norges Klatreforbund skriver de at et stort steinflak kan ha løsnet fra fjellveggen:

– Årsaken til ulykken vil det ennå ta en del tid å få klarlagt helt ut, men foreløpig tyder mye på at den har sammenheng med et svært stort steinflak som har løsnet fra ruta som ble klatret. Det er et mange meter stort stykke fast fjell som har sviktet. Nøyaktig hvordan dette har skjedd og hvordan den henger sammen med ulykken er det for tidlig å si.

– Døde trolig momentant

Det var de to erfarne fjellklatrerne Bjørn-Eivind Årtun (45) og Stein-Ivar Gravdal (37), bosatt i henholdsvis Oslo og Stavanger, som omkom i det stupbratte fjellet etter et fall på 50–60 meter.

De ble funnet døde fredag, men på grunn av dårlige værforhold ble de hentet ned av et redningshelikopter først søndag formiddag.

Edvard Middelthon, som var en nær venn av de to, var på vakt ved Hovedredningssentralen Sør-Norge da de pårørende meldte klatrerne savnet. Han fikk fri fra jobb til å lete og var førstemann på ulykkesstedet, skriver Aftenbladet.

– Her har det vært store krefter i sving. Ingenting tyder på at de har overlevd fallet. Dette har skjedd brått, sier Middelthon.

Skal obduseres

De omkomne skal obduseres ved Stavanger universitetssjukehus for at dødsårsaken skal kunne fastslås, opplyser Rogaland politidistrikt.

Kriminalteknikere vil gjøre tekniske undersøkelser av klatreutstyr og annet utstyr, mens Strand og Forsand lensmannskontor vil gjennomføre taktisk etterforskning av dødsulykken.

Årtun og Gravdal omtales som svært erfarne og rutinerte klatrere og var kjent både i det norske og internasjonale klatremiljøet.

En av dem var selv medlem i Rogaland Alpine Redningsgruppe (RAR). Lørdag var det nettopp denne klatregruppas oppgave å få sine klatrekamerater ned fra Kjerag, som er et yndet sted for fjellklatrere og basehoppere.

En av de to hadde på forhånd fortalt en kamerat i Oslo Klatreklubb om planene for klatreturen i Kjerag-veggen.

– Han viste meg en ubesteget islinje, som han fortalte at de skulle gjøre. Han sa at den så bra ut, men at den ikke var gjort før, sier Dag Cappelen i Oslo Klatreklubb til Dagbladet.

Cappelen beskriver ruta som smal og bratt.

Flere nyheter fra Rogaland