NRK Meny
Normal

– Et moderat, og klokt krav

Bøndene leverte i dag det minste kravet på over ti år til statens jordbruksoppgjør. Riktig, mener tidligere leder i Norges Bondelag.

Bøndene krev 860 millionar kroner i årets landbruksoppgjer. Dette er 100 millionar mindre enn i fjor. Eit moderat, men klokt krav, meiner den tidlegare bondelagshøvdingen.

VIDEO: Bjarne Undheim er bonde i Rogaland, og tidligere leder i Norges Bondelag. Han er fornøyd med kravet fra bondeorganisasjonene.

– Bondelagene har lagt seg på ei moderat linje for å imøtekomme staten, sier tidligere leder i Norges Bondelag, Bjarne Undheim.

Bøndene la i dag fram kravene i årets jordbruksoppgjør for staten. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag krever at bøndene får økt inntekten med 20.800 per årsverk, noe som tilsvarer et totalkrav på 860 millioner.

Det er det minste kravet fra bøndene på over ti år.

– Bøndene har tenkt på at vi er inne i en tid for moderasjon, men samtidig er det også en glimrende mulighet for regjeringen til å tette inntektsgapet som bøndene har i forhold til andre. Vi får prøve å komme i mål med å kombinere de to faktorene, sier Undheim.

Vil sikre småbruk

I årets jordbruksoppgjør legger også Norges Bondelag og Norges bonde- og småbrukerlag opp til at det er de små og mellomstore gårdsbrukene som skal få et løft.

– Det er ei ganske sterk målretting mot de minste brukene, for å prøve å beholde dem fremover. Det må til for å ha en maksimal matproduksjon i Norge i fremtiden, sier Undheim.

– Den er en klok innretning som er gjort. Vi får se hva som kommer fra staten. Det handler om å gi og ta og alle jordbruksoppgjør er forskjellige, sier han.

Fikk 400 millioner i fjor

Regjeringen skal komme med tilbudet sitt den 4. mai. Men forhandlingsleder Leif Forsell har allerede uttalt at han mener at kravet fra bøndene er for høyt.

I de to siste landbruksoppgjørene fikk bøndene om lag 400 millioner fra staten, mens de fikk over 1,2 milliarder i det siste oppgjøret fra den rødgrønne regjeringen.