Hopp til innhold

– En useriøs næring på flere måter

Arbeidstilsynet har avdekket flere lovbrudd hos Norges største pelsdyroppdretter, Jan Gjesdal i Sandnes. – Legg ned hele næringen, sier SV.

Forhold på pelsdyroppdrett

Flere aktører innen pelsdyrnæringen har fått pålegg om å bedre forholdene for mink. Jan Gjesdal i Sandnes har også blitt anmeldt for uverdige boforhold for sine arbeidere.

Foto: Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet /Arbeidstilsynet

Ord som uhygienisk, uverdig og skittent ble brukt av Arbeidstilsynet for å beskrive boforholdene for sytten polske arbeidere på gården til landets største pelsdyroppdretter, Jan Gjesdal, i Sandnes.

De bodde i brakker som ikke var rengjort, uten tilgang på vann. Arbeidstilsynet har anmeldt Gjesdal for det de betegner som sosial dumping.

Vil gi Arbeidstilsynet sterkere virekmidler

Karin Andersen, SV

Karin Andersen (SV), nestleder i Stortingets arbeids og sosialkomite.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Denne saken viser at det er behov for at Arbeidstilsynet går enda mer etter de arbeidsgiverne som bruker utenlandsarbeidskraft. Der er riskikoen stor for å finne arbeidsmiljøkriminalitet, sier Karin Andersen (SV), nestleder i Stortingets arbeids og sosialkomite.

Partiet mener Arbeidstilsynet bør ha større mulighet til å legge ned arbeidsplasser som bryter loven og at de virkemidlene tilsynet har i dag, ikke er tilstrekkelige.

– Dette er veldig alvorlig og bekrefter det som SV har sagt lenge, at Arbeidstilsynet må få sterkere virkemidler. Vi ønsker at tilsynet skal få muligheten til å ilegge gebyr som virkelig svir slik at vi kan få slutt på denne typen uverdige forhold, sier næringspolitisk talsmann i Sosialistisk venstreparti, Alf Holmelid.

Arbeidstilsynet har avslørt alvorlige lovbrot på ein pelsdyrgard i Sandnes. 17 polakkar som jobbar på garden hadde mangelfulle eller ingen arbeidskontraktar, og dei budde i elendige hus og brakker med dårlig hygiene utan vatn.

VIDEO: Påstand om sosial dumping hos pelsdyrbonde. Foto: Kaj Hjertenes/NRK.

– Mange uverdige forhold de siste årene

Mattilsynet har tidligere avdekket svært kritikkverdig forhold med flere døde og skadde dyr på gården til Gjesdal. Den saken er nå under politietterforskning.

Alf Holmelid, SV

Alf Holmelid, næringspolitisk talsmann i Sosialistisk venstreparti.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Vi har jo sett så mange uverdige forhold i pelsdyrnæringen de siste årene at dette er en av grunnene til at SV går inn for at hele næringen skal legges ned. Dette viser bare at vi har å gjøre med en næring som er useriøs på flere områder, sier Holmelid.

I forrige uke avdekket også arbeidstilsynet i Telemark dårlige boforhold for arbeiderne på Gjesdals minkfarm i Nissedal.

– Sosial dumping er ekstremt lønnsomt og derfor må en både øke risikoen for å bli tatt, og at det skal koste dyrt å utnytte desperate arbeidsløse på denne måten, sier Andersen.