– En svart dag for Arkeologisk Museum

– Vi er svært skuffet og misfornøyd. Dette er en svart dag, sier direktør ved Arkeologisk Museum i Stavanger Ole Madsen.

Ole Madsen og John B. Røst

Direktør ved Arkeologisk, Ole Madsen (t.v.) og universitetsdirektør ved UiS, John B. Røst (t.h) er svært skuffet over at det ikke ble satt av penger til nytt formidlingsbygg.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Regjeringen har heller ikke i år satt av penger for å komme i gang med nytt formidlingsbygg på 4800 kvadratmeter, som skal bygges i tilknytning til det eksisterende museet på Våland.

Det nye formidlingsbygget har en total ramme på 339 millioner kroner, og forprosjektet er godkjent av Kunnskapsdepartementet.

– Universitetet i Stavanger, som driver museet, hadde forventet å få en startbevilgning på 10 millioner kroner, sier universitetsdirektør ved Universitetet i Stavanger (UiS), John B. Møst.

Prekært behov

Madsen forteller at Arkeologisk Museum i dag har et utstillingsareal på 700 kvadratmeter, mens de andre kulturhistoriske universitetsmuseene har mer enn 3000 kvm.

– Situasjonen er prekær, og vi må få bygget dette for at vi skal kunne gjennomføre formidlingsoppdraget vi har, sier Ole Madsen.

Universitetsdirektør Møst understreker at bygget for lengst er byggeklart.

– Vi fikk ikke noe i fjor, og i år forventet vi virkelig at det skulle komme penger til å starte byggingen. Dagens lokaler har vært for små i mange år, sier han.

Han mener dette begrenser både forskning, faglig utvikling, tilbudet til publikum og forvaltningen av statens samlinger.

– Blant annet har Riksrevisjonen pekt på at vi må få bedre magasinforhold, sier han.

Håper på KrF og Venstre

Allerede i 2011 kåret Statsbygg Tupelo arkitektur/Narud Stokke Wiig som vinner av arkitektkonkurransen, og i juni 2012 ble søknaden om forprosjektmidler sendt.

Statsbygg har siden den gang kjøpt fire, eldre trehus i Peder Klows gate, og kommunen har godkjent riving for å gi plass til museumsbygget.

– Utstillingene våre blir statiske og lite framtidsretta slik det er nå. Alt ligger til rette for et nybygg. Nå vil vi jobbe mot Rogalandsbenken på Stortinget. Vi setter vår lit til at Venstre og KrF ordner opp, sier Madsen og Møst til NRK.

Rogalandsrepresentant Iselin Nybø (V), som er første nestleder i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité, sier at også hun er overrasket over at det ikke kom noe til AM-bygget.

– Jeg kan jo ikke love noe, men jeg jobber alltid for UiS, og vil ta dette med meg inn i forhandlingene når vi nå skal jobbe fram vårt alternative budsjett, sier Nybø til NRK.