NRK Meny
Normal

– En julegave fra byens dørvakter

Vaktselskapet PSS vil bruke dørvaktene etter stengetid for å skape ro i byen og håper ordningen kan bli permanent.

Stavanger sentrum natt

Fyll og vold i Stavanger sentrum nattestid er et problem. Nå vil dørvaktene bidra til en løsning.

Foto: Zbigniew Czaplicki

Dørvaktene kan brukes etter stengetid til å skape ro ute i Stavanger sentrum. Det mener vaktselskapet PSS, som hver helg har mellom 70 og 80 vakter ute på byen. Nå ønsker de et samarbeid med politiet og kommunen for å redusere volden ute på gaten.

– Det er jo tilfeller hvor en ikke synes det er trivelig å være på jobb. Hvis gjester oppfører seg truende, sier Christofer Næsheim.

Han er en erfaren dørvakt i Stavanger sentrum. Stort sett møter han blide og kjekke folk, men på nesten hver eneste vakt må han avvise berusede og truende gjester. Denne helgen måtte han nekte 40 gjester i døra på Dickens.

Vurderer hvert tilfelle

– Jeg føler et visst ansvar, og jeg er jo klar over at de som vil inn, men bare så vidt klarer å stå, er utsatte for å trø ut i vannet eller blir overfalt på vei hjem. Vi tenker på det, og vurderer i hvert tilfelle om vi skal ta kontakt med politiet eller tilkalle en ambulanse, sier Næsheim.

Gjester som blir nektet adgang til utestedene havner ofte i slagsmål og problemer ute på gata. Som regel er de unge menn, og alltid e de beruset.

– Hundre prosent av tilfellene der vi må bortvise folk er rus inne i bildet, sier Harald Lilleeide, daglig leder i vaktselskapet PSS.

Vil være vertskap for byen

Harald Lilleeide er tidligere politimann, og styrer hver helg bortimot 80 vakter som passer på utesteder og kiosker. Nå tror han tiden er inne for å bruke vaktene der problemene er størst, ute på torget og i gatene etter stengetid.

– Vi kunne gått en time og to ekstra slik at vi fikk vært et skikkelig vertskap for dem som ønsker å bruke byen, at vi sørger for å ta imot dem på en skikkelig måte, at de får en god opplevelse på byen, og ikke minst at de kommer seg trygt hjem. Da må det være noe som skjer fra utestedet stenger til de enten kommer seg hjem i bil, taxi eller buss, sier Lilleeide.

Julebordspatrujle

I første omgang ønsker PSS å selv sende vaktene ut et par ekstra timer en helgenatt i julebordsesongen. Og blir dette vellykka håper de at politikerne i Stavanger kan vurdere om dette kan bli en permanent ordning fremover.

– Nå har vi gått så langt å si at vi ønsker å gi Stavanger sentrum en julepresent. Hvis det er et tiltak som viser seg å være positivt så håper vi jo at noen kan være med å bidra til at vi får fortsette med det, sier han.

Er det ikke problematisk med private vakter i sentrum?

– Jeg ville fått politi på banen her, og fått en tilbakemelding fra de om hvordan vi kan brukes på best mulig måte. Det vi snakker om er å være vertskap for byen vår, og få ned de statistikkene som presenteres hver mandag, at folk har blitt utsatt for blind vold, sier Harald Lilleeidet, som er daglig leder i vaktselskapet PSS.