– Eldre fotgjengere er en risiko i trafikken

Over halvparten av alle fotgjengere som har blitt drept i trafikken siden 2005, var over 60 år. Nå ber Trygg trafikk om at leger og de eldre selv tar mer ansvar. – Bilistene må også skjerpe seg, svarer Ottar Larsen (88).

Ingrid Lea Mæland

Ingrid Lea Mæland i Trygg trafikk tror kombinasjonen mellom dårlig refleksbruk og svekka sanser gjør at eldre fotgjengere er særlig utsatt.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Besteforeldre er veldig flinke til å passe på at barnebarna har på seg refleks, men de glemmer ofte seg selv, sier distriktsleder i Trygg trafikk, Ingrid Lea Mæland.

Statistikken fra Statens vegvesen viser at 215 fotgjengere ble drept i trafikken fra 2005-2013. 134 av disse var 60 år og eldre, og andelen er størst for de over 80 år (se statistikk nederst i saken).

Innrømmer at de dropper refleksen

– Jeg går ikke med refleks, men jeg tenkte på det i dag at jeg må begynne med det, sier Ottar Larsen.

– Den ligger i lommen, men som regel går du rett ut av bilen og dit du skal, så da glemmer jeg å ta den på meg, sier Mia.

Og nettopp dårlig refleksbruk, i tillegg til svekka sanser, er ofte årsaken til ulykkene, ifølge Trygg trafikk.

– Mange har svekka syn, hørsel og reaksjonsevne. Samtidig kan ofte konsekvensene bli større når en ulykke først skjer for de som er eldre, sier Mæland.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Eldre fotgjengere en risiko i trafikken

NRK treffer Ottar Larsen (t.h.) og flere i aldersgruppa som er mest utsatt. Larsen er ikke den eneste som dropper refleksen.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Frykter trenden vil fortsette

Det positive er at antallet fotgjengerulykker går ned, men andelen eldre som blir påkjørt og drept, ser altså ut til å fortsette.

– Jeg er redd trenden ikke vil snu. Selv om folk holder seg spreke lengre, blir det samtidig flere eldre som er ute og går. Med svekka sanseevner, er dette en ekstra risiko, sier Mæland.

Trygg trafikk tror en del av løsningen for å stoppe utviklinga, er å snakke om temaet, som ofte er litt tabubelagt for flere.

– Legene har en oppgave her, med å ta dette opp med de eldre når de kommer inn. De bør teste både reaksjonsevne og sanser, og snakke om konsekvensene av det å være uforsiktig i trafikken, sier Mæland.

Legger mer ansvar på bilistene

Flere av de eldre innrømmer at kunne blitt flinkere til å bruke refleks, men de ber også andre om å ta ansvar.

– Det er mange eldre som går over gangfeltet og ikke ser seg for, men det samme gjelder bilistene, sier Hedvig Berg, som får støtte av Ottar Larsen.

– Bilistene må også skjerpe seg. Det er mange ganger du står og skal over, men de bare kjører, sier han.

Statistikk, eldre fotgjengere

Statistikken er henta fra Statens vegvesen, og viser fotgjengerulykker fra 2005-2013.