Hopp til innhold

– Vi bør spise mindre kjøtt

Et lavere forbruk av kjøtt er det viktigste vi kan gjøre for å spise mer miljøvennlig, mener Arne Grønlund ved Bioforsk.

Rødt kjøtt.

Dette er det minst miljøvennlige du kan spise, mener forsker Arne Grønlund. Velg heller kylling, oppfordrer han.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

– Kort og godt: Spis matvarer som gir små klimagassutslipp i produksjonen. Kornprodukter og grønnsaker som gulrot, kålrot og kål, i tillegg til potet. Det er det absolutt mest klimavennlige vi kan spise, sier Arne Grønlund.

Han er seniorforsker ved Bioforsk på Ås, og har blant annet forsket på landbrukets klimagassutslipp.

Hvordan maten vår lages, hvor den lages og hvordan den transporteres gjør den mer eller mindre miljøvennlig. Storfekjøtt har for eksempel 30 ganger så stort CO2-utslipp som hvete.

– Mindre rødt kjøtt

Han tror vi i Norge kommer til å ha vanskeligheter med å nå klimamålene vi har satt oss hvis vi fortsetter å spise like mye kjøtt som vi gjør i dag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Grønlund støtter organisasjonen Grønn Hverdag i at kjøtt står øverst på listen over ting vi bør kutte ned på.

– Vi bør spise mindre av såkalt rødt kjøtt, kjøtt av av storfe og for så vidt kjøtt fra sauer, sier han.

Svin og kylling kan vi spise som vi gjør i dag, legger han til.

Han tror ikke vi kan nå klimamålene politikerne har sattt seg ved å spise annerledes, til det står jordbruket for en for liten del av Norges totale klimautslipp – rundt åtte prosent.

– Men det kan i alle fall redusere klimautslippene fra matproduksjonen, sier han.

Enig i kostholdsrådene

Rådet stemmer overens med myndighetenes kostholdsråd, som også anbefaler et lavere kjøttforbruk – selv om disse ikke har i miljømessige, men derimot helsemessige, argumenter.

Grønlund er imidlertid ikke enig i at økologisk mat er en særlig god måte å få ned matens klimautslipp på – til det er den produksjon for lite effektiv, mener han.

– Det har vist seg at økologisk produksjon gir mindre forurensning per arealenhetarealenhet, men også lavere avlinger. Dermed må en bruke større areal for å produsere samme mengde mat. En er også avhengig av husdyr, som slipper ut store mengder metan, mener han.