– Dommer og aktor er ikke inhabile

Dommer Richard Saue og aktor Birgitte Budal Løvlund får fortsette i innsiderettssaken. De to er habile, mener retten, og det har ikke blitt gjort noe forsøk på å skjule lydoverføring fra retten til et bakrom.

Video Aktor og dommer habile

VIDEO: Forsvarer for en av de innsidetiltalte, Atle Helljesen, mener Birgitte Budal Løvlund og hoveddommer Richard Saue er inhabile i innsiderettssaken. Innsigelsen ble imidlertid ikke tatt til følge.

Innsiderettssaken, der Fred A. Ingebrigtsen og seks andre menn står tiltalt for ulovlig handel med Acta-aksjer, startet med forsvarernes spørsmål om dommerens og aktors habilitet mandag,

Rundt lunsjtider mandag tok retten pause for å diskutere påstandene fra forsvarerne, med Atle Helljesen i spissen.

Meddommer Elizabeth Baumann og resten av retten er imidlertid ikke enig i forsvarernes standpunkt.

Mistillit mot dommer og aktor

– Avgjørelser som fattes i denne fasen, altså saksforberedelsen, kan ikke føre til inhabilitet, sier Baumann, og fastholder også at forsvarerne fikk tilstrekkelig informasjon om aktoratets ønske om å overføre lyd fra rettssaken til et rom i nærheten av rettssalen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fred A. Ingebrigtsen, forsvarer Bjørn Stordrange (skjult) og forsvarer Atle Hellljesen

Fred A. Ingebrigtsen før rettssaken mot ham startet mandag. Skjult bak armen er hans forsvarer Bjørn Stordrange. Atle Helljesen, som forsvarer en av de andre tiltalte, var den som fremmet habilitetsinnsigelsen.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Dommer Richard Saue, som måtte forlate rettssaken mens spørsmålet om habiliteten hans ble diskutert, fortsetter som hoveddommer i saken.

Helljesen og de andre forsvareren uttrykte tidligere mandag mistillit til både dommer Saue og statsadvokat Budal Løvlund. Bakgrunnen er blant annet at Helljesen og en av de andre forsvarerne, Odd Rune Torstrup, fikk høre om lydoverføringen ved en tilfeldighet.

Spekulerte i «hemmelig politirom»

Det er bare aktoratet og politiet har tilgang til rommet. Flere av forsvarerne har spekulert i om dette rommet skal brukes til «hemmelig, parallell politietterforskning» mens rettssaken pågår.

Dette avvise Budal Løvlund da hun tidligere mandag tok plass i vitneboksen for å svare på spørsmål fra forsvarerne og meddommer Baumann.

Rettssaken fortsetter dermed med opplesning av tiltalebeslutningen og etter hvert påtalemyndighetens innledningsforedrag. Det er satt av fem dager til innledningsforedraget.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Teksten i tidslinjen er basert på tiltalen samt NRK og andre mediers omtale.