NRK Meny
Normal

– Diskusjonen har gått i vranglås

Sandnesordfører Stanley Wirak (Ap) sier «ja takk, begge deler» til bybane og bussvei, og forslår en løsning med begge konsept.

Bybane i Sandnes

Stanley Wirak vi ha både bybane og busvei på plass.

Foto: Bybanekontoret

– Nå må vi ut av den deadlocken som vi er i nå. Det er ikke enten bybane eller bussvei, sier Stanley Wirak (Ap).

Stanley Wirak

Ordfører i Sandnes, Stanley Wirak (Ap).

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Christine Sagen Helgø

Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø (H).

Foto: Høyre
Ole Ueland

Ordfører i Sola, Ole Ueland (H).

Foto: Høyre

Sandnesordføreren vil ha både bybane og bussway, og mener bybane og bussvei-diskusjonen har gått i vranglås. Han presenterer derfor et nytt forslag.

– Tanken er at nå bygger vi på Jærbanen som ligger på plass, og får opp den første bybanetraseen fra Gausel stasjon mot Forus, og etterhvert videre mot flyplassen, sier han.

– Vil velge konsept først

Stavangers ordfører, Christine Sagen Helgø (H), tror også på kompromisser, men synes Wiraks forslag kommer for tidlig i prosessen.

– For oss i kommunen synes jeg først og fremst det er et poeng å velge konsept. Det er høringsuttalelsene til de konseptene som ligger klare, vi tar stillig til først. Så synes jeg det er en god idé at man etterpå, når saken komme til fylket, forsøker å lage et kompromiss, sier hun.

Hun får full støtte fra Sola-ordfører Ole Ueland (H).

– Vi jobber jo for at Gausel via Forus til flyplassen skal være et av de første utbyggingstrinnet av en bybane, så sånn sett er utspillet positivt. Samtidig så diskuterer vi nå først og fremst et konseptvalg, og er opptatt av at bybanen skal være i det. Og så er vi også av den meningen at bybane grunnkonseptet inneholder Sola flyplass, men også bysentrene i Sandnes og Stavanger, sier han.

– Ikke enten eller, men både og

Wirak mener derimot tiden er komme for å tenke nytt allerede nå.

– Nå er tiden moden, fordi all diskusjonen har gått i vranglås. Det diskuteres enten bybane eller bussvei, men det er ikke enten eller. Det er både og. Nå bruker vi tiden frem mot desember for å finne en god løsning som regionen kan stille seg bak, sier han.

Det er i fylkestinget den 11. og 12. desember politikerne skal bestemme seg som de vil gå for bybane eller bussveialternativet på Nord-Jæren.