Hopp til innhold

– Dette er en stor dag for kunsten i Stavanger

Kunsthallens framtid er nå sikret, ifølge styreleder Eirik Moe, etter at årsmøtet i går bestemte at Barbara Hepworth-skulpturen skal selges.

Lykt utenfor Kunsthallen

Symbolikken er ikke å ta feil av: en gravlykt på den tomme sokkelen utenfor Kunsthall Stavanger. Fra torsdagens årsmøte.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Årsmøtet i Kunsthall Stavanger – tidligere Stavanger kunstforening – ga i går kveld grønt lys for å selge byens mest verdifulle skulptur «Figure for landscape».

– Nå har vi sikret at vi kan ta vare på bygget, vi har sikret forutsigbarhet for de ansatte, og sikret at vi kan kjøre i gang et program. Dette er en stor dag for kunsten i Stavanger, fastslår Eirik Moe, styreleder i Kunsthall Stavanger.

Opprinnelig skulle salget av Barbara Hepworth-skulpturen være en orienteringssak på gårsdagens årsmøte. Men styret snudde og åpnet for avstemning i saken på grunn av de sterke følelsene rundt salget.

– Et tyveri

15 stemte mot salget, 41 stemte for. Dermed blir skulpturen som i 45 år har stått på plenen utenfor kunsthallen, solgt på auksjon i London i juni, men styret måtte også tåle mye kritikk.

– Dette er et tyveri! Det de har gjort er å tråkke på medlemmene, sa et opprørt kunsthall-medlem, Rein Øverland.

Onsdag før påske ble den over to meter høye bronseskulpturen brått skåret ned av auksjonshuset Christie's i London.

Mugaas er glad

Daglig leder og kurator i Kunsthall Stavanger, Hanne Mugaas, har tidligere ikke uttalt seg om rabalderet – før på gårsdagens årsmøte.

– Jeg er veldig glad for at vi får et bedre fundament for videre drift, samtidig er jeg veldig lei meg for at skulpturen forlater Stavanger, sier hun.

Debatten om skulptursalget har rast i aviser og på sosiale medier. Galleri Opdahl har oppfordret til boikott, og 261 personer har til nå skrevet under på et opprop mot salg.

– Du er ikke redd for at omdømmet til Kunsthallen er blitt kraftig svekket på grunn av denne saken?

– Nei, sier Mugaas.

Taus om minstepris

Skulpturen kan innbringe mellom ti og tjue millioner kroner. Styreleder Eirik Moe i Kunsthallen vil ikke kommentere om det er satt noen minstepris.

– Denne foreningen har jobbet i mange år for å finne løsninger som kan sikre økonomien, og vi har ikke funnet noen. Vi vet ikke hvilket resultat auksjonen vil gi, men vi har tro på at vi vil få et godt beløp, sier han.

Beløpet er helt irrelevant for kunstner Marit Aanestad. Hun er sterkt imot salget:

– Det er helt tragisk. Det hører hjemme noe sted å fjerne skulpturen fra byen og fra Norge. Kunsthallen bør heller finne seg et lokale som er mer egnet, mer publikumsrettet og billigere å drifte – et som ikke ødelegger hele økonomien, sier Ånestad.

– Roterer i graven

Rein Øverland jobbet selv i bygningen ved Madlaveien i Stavanger da skulpturen ble avduket i 1968.

– Hva tror du de som satt i styre og stell den gangen hadde sagt om det som nå skjer?

– De roterer i graven.