Hopp til innhold

Verdens største elektriske robotarm skal bore etter olje

Verdens største robotarm bygges i Sandnes. Håpet er at den revolusjonerer oljeboringen og sparer penger på veien.

Arild Austigard og Lars Raunholt ser på roboten hos RDS

Arild Austigard får demonstrert noe av det den foreløpig navnløse blå roboten kan gjøre. Nå er drømmen å robotisere boredekk, og gevinsten kan bli stir både når det gjelder HMS og effektivisering.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Knall blå, og foreløpig navnløs, den robuste roboten svinger seg over gulvet i en fabrikkhall i Sandnes. Betydelig større, og med en kapasitet på mange ganger det en vanlig samlebåndsrobot i bilindustrien har, viser den litt av hva den kan

– Den roboten vi har her kan løfte 1,5 tonn på tre meter arm. Det er faktisk den sterkeste manipulerte arm i verden, sier gründer og daglig leder i Robotic Drilling Systems, Lars Raunholt.

Han viser med glede frem det han kaller «teknologidingsene». Og det er ikke bare han som liker store, blå roboter som kan løfte tungt, i dag har han besøk av Odfjell Drilling som gjerne vil ha roboter i full sving når det skal bores etter olje.

– Best i verden

– Vi tror dette er mer forutsigbart. Den jobber nok ikke raskere enn det folk gjør tror jeg, men roboten gjør ikke feil. Den tenker ikke på alle de som sitter på land, eller hva man skal gjøre når man kommer hjem. Den er forutsigbar, og det gir effektivitet. Jeg tror mye av gevinsten ligger der, sier teknologidirektør Arild Austigard i Odfjell Drilling.

De har fått med seg Norges forskningsråd, Innovasjon Norge, Statoil, ConocoPhilips og Shell. Bernt Pedersen er teknologirådgiver i Shell, og han tror arbeidet som foregår på universiteter og gründerbedrifter i Rogaland er blant det mest avanserte og beste i verden.

– Jeg tror vi er spesielt godt egnet i denne regionen til å utvikle ny automatisert og robotisert boreteknologi, vi har et ledende miljø blant annet på ABB på Bryne. Når vi da kobler det med vår bore- og brønnkompetanse i nærområdet så tror jeg vi er bedre stilt enn noen andre, også globalt, til å lykkes med dette, sier Pedersen.

Han er optimistisk med tanke på å få robotene ut på riggene. Det kan effektivisere jobben, men og spare penger. For når døgnprisene for offshorerigger går i taket, er det mer attraktivt å heller ha de arbeidsplassene på land.

Drømmer om en rigg under vann

I første rekke er det ut på borerigger både på land og offshore som er målet. Men til å begynne med var det drømmen om å sette en hel, fullstendig borerigg under havbunnen, uten folk. Og får de det til er det i teorien ingen grenser.

– Men hvorfor har ingen gjort dette før?

– Det er nok både det at oljeindustrien kjent for å være veldig konservativ. Det har heller ikke vært den teknologi på markedet vi trengte. Det har jo vært roboter i bilindustrien, men de trenger ikke løfte på så tunge ting som man må på boredekk.

Robotfabrikkens nye partner, Odfjell Drilling, legger raskt til:

– Det er et enkelt svar på det, hvorfor hadde ingen laget en Tesla før? Noen må være de første og det er bedre å gjøre det nå enn og ikke ha gjort det før, sier Austigard.

Kan jobbe i ørkenen og krigsområder

Den foreløpig navnløse roboten er verdens største og sterkeste av sitt slag. Nå skal den revolusjonere boringen etter olje.

Roboten er ikke bare stor og sterk, den er og ganske treffsikker.

Drømmen om en selvgående automatisert borerigg på havbunnen er fremdeles til stede, men først skal robotene begynne på en vanlig borerigg. Men det er vanskelig forhold som er robotens ideelle arbeidsplass.

– Det er klart at i Arktis har det lenge vært jobbet for å finne passende teknologi. Det er dårlig vær og dårlige arbeidsbetingelser. Men og i ørkenen kan det være dårlige forhold. For ikke å snakke om krigsutsatte steder hvor det utvinnes olje kan det være potensial for å bruke robotteknologi, sier Raunholdt.

Foreløpig er det kun den ene store blå roboten som er i full gang, men det kommer mer. Og håpet er at en totalpakke med fire-fem roboter skal kunne gjøre jobben på boredekk om noen år.

– Blir folk overflødige da eller?

– Nei, selv om roboter gjør denne jobben så blir det andre jobber til folk. Så det blir ikke færre jobber, bare andre typer, avslutter Raunholdt.