NRK Meny
Normal

– Det vil være lange køer helt til jul

Kapasiteten på Stavanger lufthavn Sola er sprengt. – Det er fryktelig ubehagelig, sier flyplassjefen, som ikke synes oppussingen går fort nok.

Sola flyplass, kø

Den 8. juli i år strakk køen seg langt utenfor avgangshallen på Sola flyplass.

Foto: Samina Bruket / NRK

– Her er det en trappegang vi bruker til ansatte, men vi må bare åpne opp her, og få på plass noen sluser for å få i stand en midlertidig passasje, sier avdelingssjef i Avinor, Morten Wathne.

Milliarder er brukt for å utvide flyplassen de siste årene. Likevel opplever passasjerene å måtte stå i kø langt utpå fortauet før avgang. Avinor åpner nå en trappegang for ansatte for å sluse flyreisende gjennom sikkerhetskontrollen.

– Bruker all tilgjengelig kapasitet

I august reiste 400 000 passasjerer fra Stavanger lufthavn Sola. Senest forrige fredag sto passasjerer ute i regnværet og ventet nær to timer for å komme frem til sikkerhetskontrollen.

Video Kø på Stavanger Lufthavn Sola

Kø på Stavanger Lufthavn Sola den 7. juni 2012. Foto: Kirsti Wikhelmsen/NRK.

– Nå bruker vi all tilgjengelig kapasitet. Det gjorde vi også på fredag da det var stor kø. Nå ser vi i første omgang på tiltak for å prøve å øke kapasiteten og gjennomstrømningen der hvor det er sikkerhetskontroll i dag. I tillegg jobber vi også med å få på plass en helt ny sikkerhetskontroll med en helt annen kapasitet enn det vi har i dag, sier Wathne.

Ingen kunne spå en slik trafikkøkning

Flere ganger i sommer måtte passasjerene bruke lengre tid foran sikkerhetskontrollen enn på selve flyreisen. En permanent utvidet sikkerhetskontroll står først klar ved juletider. I mellomtiden kan det fortsatt bli venting, spesielt på torsdager og fredager. Det er lenge siden utviklingen av flyplassen klarte å holde tritt med passasjerveksten.

– Vi har hatt en økning som ligger over de mest optimistiske estimatene for trafikkvekst. Vi bygger så fort vi kan, og merker at vi presser kapasitetsgrensen på mange områder- Vi klarer ikke å bygge fort nok for å få på plass ny kapasitet, sier Wathne.

Leif Anker Lorentzen

Leif Anker Lorentzen er lufthavnsjef på Sola.

Foto: Samina Bruket / NRK

– Fryktelig ubehagelig

– Det er en fryktelig ubehagelig situasjon. Vi klarer ikke å levere i forhold til forventningene til våre kunder, og det er ikke godt nok. Slik er det, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen.

Han deltok i går på Solakonferansen, den 26. skandinaviske luftfartskonferansene i rekken. Den kraftige veksten i lufttrafikken til og fra Sola har overgått selv de mest optimistiske prognosene fra Transportøkonomisk institutt.

– I august hadde vi 14 prosent vekst sammenlignet med i fjor. Når du har slike tall hvert år får vi en kontinuerlig utfordring når det gjelder infrastruktur, sier Lorentzen.

Investerer flere hundre millioner hvert år

Det betyr kort og godt at passasjerene må belage seg på mer venting og med det lengre reisetid enn før.

– Vi har investert 200–300 millioner hvert år siden 2004, og det kommer vi til å fortsette med. Det går både på oppdatering av infrastruktur på bane og bygg, men også på faktisk utvidelse, sier Lorentzen.

– De sentrale funksjonene som bagasje og sikkerhetskontroll gir oss store utfordringer. Slik trafikkutviklingen er nå vil vi i perioder ha lengre køer, legger han til.

Kø på Sola

Spesielt torsdager og fredager er utsatt for kødannelse utenfor sikkerhetskontrollen på Sola lufthavn.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK